Gå till innehållet

Tjädern som jagar sin egen stjärt

Att hundar och katter ibland får för sig att jaga sin egen svans är ett vanligt tema på filmer i sociala medier. Desto ovanligare när tjädrar gör det (se film sist i artikeln).

Alexander Sundestrand bor i Borås och berättar att han är medlem i den relativt nystartade Borås fågelklubb. I Borås finns också en spelgalen tjäder som Alexander berättar har hållit till i samma område i minst fem år och om man inte passar sig så kan det göra ont att råka komma för nära.

– Han är väldigt revirhävdande men relativt lugn om man håller sig på rätt sida diket. En gång ertappade han mig på fel sida och jagade nästan ner mig för ett stup. Han slet även sönder min kameraväska. Medan jag samlade ihop min utrustning fick han in några rejäla slag och jag hade blåmärken i flera veckor.

I fjol sågs även en räv tvingas på flykt från tjädern.

Men i februari 2023 upptäckte Alexander ett nytt beteende hos den gamla tjäderhannen. Han tog ut sin aggression på sina egna stjärtfjädrar och kunde ses jaga dem runt och runt (se film nedan).

– Förra året hade han en fjäderplym värd att skryta över. Men hormonhalterna ökar ju med åldern och han börjar bli ganska gammal, berättat Alexander Sundestrand.

Troligtvis tusentals spelgalna tjädrar i Sverige

Spelgalna tjädrar är inte helt ovanligt. Enligt en studie från södra Finland är det ungefär en procent av populationen som “uppför sig avvikande”. Med tanke på att det i dagsläget beräknas finnas någonstans mellan 488 000 och 916 000 tjädrar i Sverige innebär det att det kan finnas 5 000 – 10 000 spelgalna tjädrar i landet. Förutom att attackera människor och andra djur kan de också ge sig på döda artfränder, uppstoppade tjädrar och para sig med attrapper av honor. Det händer även att tjäderhönor får avvikande beteende och lockas till stökiga miljöer som kanske påminner dem om spelplatser för tjädertupparna. Det finns en hel del exempel på tjäderhönor som lockats till skolgårdar.

– Den yttersta orsaken till den uppenbara ökningen av antalet avvikande tjäder är troligen skogsavverkning som minskar populationerna och därmed gynnar spridningen av onormala beteenden, skriver forskarna bakom studien.

Klicka på “Ja, visa mig innehållet” för att visa filmen hos Natursidan

Innehåll från YouTube

Det här innehållet levereras från en extern tjänst. Genom att visa det accepterar du tjänstens dataskyddspolicy

Källa: https://www.youtube.com/watch?v=mm8M34a3kl0

Läs även

Mer att läsa