Gå till innehållet

Stockholmstjädern har fångats in och ska omplaceras

Tjädern åt av gräset och på blomknoppar. Foto: Erik Hansson

Tjädern åt av gräset och på blomknoppar. Foto: Erik Hansson

Ibland upptäcks oskygga tjädrar som inte är det minsta rädda för människor. En tjädertupp uppehöll sig under några dagar på en kyrkogård mitt i centrala Stockholm. Klockan 13:30 söndagen den 19 april fångades den in för att undersökas och placeras ut i lämplig skog.

En ganska ovanlig bakgrund för en tjäderbild. Foto: Erik Hansson

En ganska ovanlig bakgrund för en tjäderbild. Foto: Erik Hansson

Uppdaterat 20 april 11:00: Enligt viltvårdaren Mikael Martinell behövde tjädertuppen få vård innan den placeras ut igen.

Tidigare nyhet: Tjädern hade varit på plats redan under onsdagen, men upptäcktes av fågelskådare först på fredagskvällen. Nyheten spreds då snabbt och eftersom tuppen var kvar på Östermalm även tidigt på morgonen blev den beskådad av många nyfikna människor under lördagen och söndagen.

På kyrkogården där tjädern vistades stod den under långa stunder gömd i ett buskage för att sedan ta en promenad ut på gräsmattor för att äta gräs och knoppar. Under födosökandet verkade den helt orädd för människor. Efter att ha ätit återvände den till buskaget.

Enligt prästen i kyrkan har tjädern funnits i den lilla parken sedan i onsdags. Det är första rapporterade fyndet av tjäder i Stockholms innerstad sedan 1911.

Tidigare fall av spelgalna tjädertuppar, som den här i Skövde-trakten, har ibland lett till att tjädern omplacerats. Under söndagen hämtades även Stockholmstjädern in av djurambulansen för att undersökas, eventuellt behandlas och sedan placeras ut i en lämplig skog.

Tjädern fångas in av Djurambulansens personal. Foto: Jonathan Stenvall http://www.natursidan.se/nyheter/naturfotograf-jonathan-stenvall/

Tjädern fångas in av Djurambulansens personal. Foto: Jonathan Stenvall

Tjädern placeras i en transportbur. Foto: Jonathan Stenvall http://www.natursidan.se/nyheter/naturfotograf-jonathan-stenvall/

Tjädern placeras i en transportbur. Foto: Jonathan Stenvall 

Filmer på tjädern:
[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=E_W1o3-BV3s”]

[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=zP8aiq53TPU”]

Mer att läsa