Gå till innehållet

Upplevelser i Stockholms natur – Natursidans hyllade bok

“Upplevelser i Stockholms natur” är en 300 sidor stor guide till naturen runt Stockholmstrakten och en introduktion till naturintresse i allmänhet. Nu har de första recensionerna publicerats och de hyllar boken. “Bättre än så här blir det inte!”, skriver Expressen Söndag, Vår Fågelvärld tycker att boken är “ett färgsprakande äventyr” och bokbloggen Boktokig anser att det är en “fantastisk bok. Den gör mig helt hänförd”.

• Boken finns i bokaffärer i Stockholmstrakten och online via t ex NaturbokhandelnAdlibris och Bokus.

“Upplevelser i Stockholms natur” är skriven av mig, Erik Hansson, tillsammans med Oliver Karlöf och Vide Ohlin. Den är rikt illustrerad av Filippo Vanzo och innehåller hundratals naturfoton från många av de naturfotografer som även syns här på Natursidan.se. Sedan boken släpptes i augusti har den blivit omskriven i bland annat Dagens NyheterAftonbladet, Utsidan, Tidningen Syre, Mitt i Stockholm, UNT och Norrtelje Tidning och recenserats i flera medier:

RECENSIONER

“Underbara bilder, detaljerade kartor och inspirerande fakta. Bättre än så här blir det inte!”
/Läslust i Expressen Söndag

“Boken är ett färgsprakande äventyr och lever minst lika bra på det fantastiska bildmaterialet som ges stort utrymme i boken, som på den spänstiga texten”.
/Vår Fågelvärld, BirdLife Sveriges medlemstidning

“Kort sagt det är en fantastisk bok. Den gör mig helt hänförd. Tala om att förenkla för människor att ta sig ut och få fina naturupplevelser och veta vad man ser.”
/Boktokig, betyg: 5 av 5

“inspirerande och frestar till upptäcktsfärder” och ”många foton är så läckra att man blir knäsvag”.
/Fåglar i Stockholmstrakten, Stockholms ornitologiska förenings medlemstidning

“Denna praktfulla, välillustrerade och lättlästa bok är en bra hjälp om du vill hitta till alla de finaste pärlorna i Stockholmstraktens natur.”
/Fauna & flora, Artdatabanken

“Oavsett om du bor i Stockholm eller på annan ort, kan jag rekommendera denna guide som ger tips, information, handledning och inspiration att på enkelt sätt ta del av Stockholms natur.”
“Alla vackra foton av djur och natur inspirerar och gör boken till en utmärkt gåva till dig själv eller en vän.”
/Agneta Norrgård, recensent i bland annat Gokväll och P4 Västernorrland

“Praktverket Upplevelser i Stockholms natur av Erik Hansson, Oliver Karlöf och Vide Ohlin är (…) en välkommen guidebok för den som vill hitta nya orörda platser att utforska runt huvudstaden.”
/Internationalen

“en vacker och innehållsrik guide”
/Miljö & Utveckling

“Utförliga kartor visar hur man hittar dit och var de bästa stigarna går och i bild (bilderna är fantastiska!) och text beskrivs de naturupplevelser som erbjuds”.
/Biodiverse


Vi vill komma ut mer i naturen
Svenskar gillar naturen, vill skydda den och vill vara mer i skog och mark, men av någon anledning blir det inte så. Studie efter studie slår fast att vi mår bättre av att vistas i naturen och det har publicerats mängder av undersökningar om hur mycket naturen betyder för oss människor. 3 av 5 barn och 4 av 5 föräldrar vill till exempel vistas mer i naturen och nästan 80 procent av svenskarna tycker det är mycket viktigt att det tas hänsyn till naturvärden när bostäder och vägar byggs.

Vildmarken är nära i huvudstaden
I Stockholm finns det vilda faktiskt precis runt husknuten och i “Upplevelser i Stockholms natur” visas en unik del av huvudstaden upp, som många fortfarande inte känner till. Det kan vara svårt att föreställa sig, men när du sitter fast i en av stans många bilköer eller trängs i folkmyllret på T-Centralen har du ändå väldigt nära till vildmarkens lugn och tystnad. Du måste bara veta var du ska leta.

Omslaget och två uppslag i boken “Upplevelser i Stockholms natur” – över 300 sidor om naturen i allmänhet och Stockholms natur i synnerhet.

En halvtimmes färd från huvudstadens mitt kan du nå en världsunik skärgårdsmiljö, en nationalpark med trolsk urskog, myllrande våtmarker och berghällar med milsvid utsikt. Här finns fågelsjöar fulla av liv, porlande bäckar med öringar, rika svampskogar, ett av Sveriges tätaste bestånd av kattugglor och färgsprakande ängsmarker.

Förhoppningsvis få fler över tröskeln
“Upplevelser i Stockholms natur” visar upp 27 områden som är lätta att ta sig till och samtidigt väl värda en omväg. Varje område beskrivs utifrån vad du kan få uppleva på plats och hur du får ut det mesta av besöket. Dessutom innehåller boken en längre guide till skärgården, tips om ytterligare 100 platser, samt nybörjarguider för dig som vill veta mer om fåglar, groddjur, naturfoto, däggdjur, svampar, växter, dagfjärilar, småkryp, reptiler och fiskar.

Tanken med boken är att fler av de som vill komma ut mer i naturen nu ska hitta inspiration och motivation att ta sig över tröskeln.

Bild från Bogesundslandet, en av platserna i boken. Foto: Frida Hermansson 

Förutom texter om många olika platser och sätt att uppleva naturen har boken också ungefär 300 foton från många av naturfotograferna som ofta synts här på Natursidan. Exempelvis Niclas Ahlberg, Fatima Boukarchid, John Hallmén, Frida Hermansson, Ola Jennersten, Zsombor Károlyi, Johan Lind, Marie Mattson, Maths Nilsson, Daniel Pettersson och Jonathan Stenvall.

Till varje plats har dessutom Filippo Vanzo illustrerat en detaljerad karta och flera artporträtt.

En karta som visar läget för en sjö och en fisk.

Karta ur boken “Upplevelser i Stockholms natur” av Filippo Vanzo

“Upplevelser i Stockholms natur” ges ut av Bokförlaget Polaris och säljs bland annat online via t ex NaturbokhandelnAdlibris och Bokus.

Mer att läsa