När ska man hänga upp fågelholken? Hur högt? I vilket väderstreck? Måste den rensas varje år? Hur ska en bra holk vara konstruerad och får man sätta upp fågelholkar var som helst? Det är bara några av frågorna du får svar på i Natursidans guide till fågelholkar.
• Längst ned i artikeln finns ritningar till fågelholkar som du kan bygga själv.
Få, om någon, har bättre koll på fågelholkar än Niklas Aronsson, redaktör för BirdLife Sveriges medlemstidning Vår fågelvärld och författare till boken ”Holkliv”. För honom är det också en viktig fråga eftersom en fågelholk är en insats för fågellivet.
• Alla kan göra insatser för biologisk mångfald – läs mer i vår guide.
– Det råder en stor brist på naturliga bohål för fåglar. Eftersom vi tar bort så mycket död ved ur skogarna saknar de boplatser. Det märker man dels på att sädesärlor, gärdsmygar och rödhakar som skulle kunna häcka i holkar nöjer sig med bon i exempelvis en stengärdsgård eller ett snår. Dels märks det på att arter som kräver hålrum snabbt dras till holkar. Nyuppsatta holkar brukar få häckande fåglar i 80-90 procent av fallen. Det visar vilken enorm brist det är, berättar Niklas Aronsson.

Rödstjärt vid en naturlig hålighet i ett träd – en bristvara i Sveriges skogar i dagsläget. Foto: Erik Hansson
Innan en holk sätts upp måste du dock ha markägarens tillstånd. Om det är du själv så är det förhoppningsvis inga problem, men annars måste du fråga om lov först. Förklara då gärna varför det är så viktigt att sätta upp fågelholkar.
När ska man sätta upp fågelholkar?
– De kan sättas upp när som helst på året, säger Niklas Aronsson. Fåglarna behöver inte vänja sig vid dem. Jag har själv sett hur talgoxar undersökte en holk några minuter efter att den sattes upp och bodde i den efter bara några dagar. Det kan vara värt att tänka på att mesfåglar i södra Sverige hämtar bomaterial redan i början av april, men även en holk i maj kan locka till häckning eftersom det råder sådan brist på bostäder.
Var ska holkar sättas upp?
– Höjd över marken spelar ingen roll. Jag tycker det är bra i ögonhöjd eller lite högre. För katter och mårdar kan höjden ha viss betydelse, men holkens konstruktion (se nedan) är viktigare faktorer för att inte ungarna ska tas av rovdjur.
Hur är det med väderstrecken? Ska söderläge undvikas för att det kan bli för varmt?
– Det finns ingen tydlig bild av det. Studier visar att det kan komma häckande fåglar i alla väderstreck. En relativt ny studie från Lund hävdade att det var dåligt att sätta holkar i söderläge. De hade mätt temperaturen i holkarna och sett att det blev sämre häckningsframgångar i upphettade holkar, men det är sällan så varmt i holkar under april och maj i Sverige. Kyla är ett större problem. Det har hänt att kalla dagar under känsliga perioder orsakar massdöd i vissa områden. Jag skulle inte avråda holkar i söderläge – vissa år är det en fördel, andra år är det en nackdel och det kan inte förutses.
Hur tätt kan holkarna sättas upp?
– Det kan hända att talgoxar och blåmesar kan bo ganska tätt, till och med i samma träd och vissa arter som pilfink och stare kan häcka i kolonier, men som regel skulle jag helst inte sätta dem närmare än 25 meter från varandra.

Fågelholk för starar. Observera att du bör hålla långt avstånd till häckande fåglar. Stressa inte upp dem under den viktiga ruvningen eller matningen. Foto: Stefan Persson
Tänk på konstruktionen
Viktigare än var holken hängs är hur den är konstruerad och här finns det en del att tänka på. Grovt sett finns det fem olika typer av holkar:
1. Tättingholk, lämplig för exempelvis blåmes, talgoxe, tofsmes, entita, svartvit flugsnappare. Här ska hålet vara ungefär 30-35 mm hål. Närmare 30 mm föredras av blåmes, svartmes och talltita, något större hål för talgoxe och svartvit flugsnappare.
2. Mellanstor, för stare och göktyta. Hålet behöver vara 4-5cm.
3. Stora holkar för ugglor, knipa, storskrake eller småskrake. De tre sistnämnda behöver närhet till vatten.
4. Skokartongliknande holk som sätts högt upp på väggen kan locka tornseglare. En art som minskat i antal i Sverige.
5. Tornfalkholk, har en bred öppning uppe. Bör bara sättas upp i anslutning till bra jaktmark där det ibland ses tornfalk.

Tornfalkar kan häcka nära människor om det finns bra jaktmarker för dem i närheten. Foto: Niclas Ahlberg
Den holkfågel som det går sämst för är annars hussvala. De brukar mura egna bon under takskägget, men det finns speciella holkar att köpa även för dem.
I en trädgård är det oftast aktuellt med en tättingholk. Förutom den med 30-35 mm hål finns det även en variant för rödstjärt och grå flugsnappare där hålet är rektangulärt i toppen på framsidan.
Ett annat viktigt mått är att det bör vara minst 15 cm från hålens nederkant till botten av holken. Det minskar nämligen risken att mårdar och katter kan få in tassen i hålet och nå någon av ungarna. Det bör också vara ett rejält utskjutande tak på holken så att det blir ännu svårare för dem att nå ungarna.

Tornseglare är i stort behov av boplatser. De trivs i avlånga fågelholkar som sätts upp på väggen på ett hus. Foto: Anders Wirdheim
För att minska risken för att exempelvis större hackspett hackar sig igenom holken får väggarna gärna vara minst 1-2 cm tjocka. Det spelar ingen roll om träet är hyvlat eller ohyvlat, men det får gärna vara obehandlat.
Städa helst holken
Tänk på att göra holken öppningsbar. Enklast är från taket, men det finns flera varianter. Dels kan det vara bra för att mycket försiktigt och bara vid något tillfälle kolla om holken är bebodd, men det är också bra för att kunna städa ur holken på hösten.
– Fåglar städar marginellt efter häckning och det finns forskning som visar att fåglar hellre väljer en tom holk än en med gammalt material. Det finns nämligen alltid kvar fågelloppor i bomaterialet och det vill de undvika. Rester samlar också fukt vilket gör att holken ruttnar sönder snabbare. Ett tredje argument är att om det blir mer och mer bomaterial i holken så blir det viktiga avståndet mellan hålets kant och botten mindre än 15 cm, säger Niklas Aronsson.
Fåglarna fyller annars själva holken med bomaterial. Det behöver du inte hjälpa till med.
Är det några särskilda arter som du tycker vi bör försöka gynna med holkar?
– Svartvit flugsnappare har minskat på många håll i landet, inte minst här på västkusten där jag bor. Vi har knappt flugsnappare längre, men de har tätare bestånd inåt landet. Göktyta är en annan art som minskar och som kan gynnas av holkar, om de sätts upp i rätt miljö.
Förutom att låta gamla håliga träd stå kvar på tomten är fågelholkar ett bra sätt att locka fåglar till trädgården. För att dessutom se till att de har gott om föda finns det en lång rad åtgärder för att skapa en trädgård med rik biologisk mångfald.
Ritningar för olika holkar, publicerade med tillstånd av Biotopia i Uppsala och något modifierade:

Chefredaktör och grundare. Stötta Natursidan – ge bidrag via bankgiro (5114-2529) eller Swish (0730-385 185). Tack! Naturligtvis betalas det skatt på dessa gåvor.
Superbra sammanställning!
Jag har tornseglare häckande vid mitt torp under taket. Starholk går bra, holk lång med ingångshål undertill populärt och holk lång ut från väggen med hål ovalt på kortändan.
När det gäller tornseglare ska man INTE städa holken! Tornseglarna använder samma boskål år efter år, de bygga på sitt gamla. Tar man bort ett gammalt bo så måste de börja om med bygget, och eftersom de måste hitta all bomaterial i luften så kan det ta lång tid. det kan betyder att de inte kan häcka en sommar för att det tar hela sommaren att bygga ett nytt bo. Om man vill läsa lite mer om just tornseglare på svenska så kan man göra det t ex här: http://uof.nu/wp-content/uploads/2018/11/Tornseglare_infor%C3%A5d_kortv.pdf
Hålet till tornseglarholk modifieras också med fördel: det är bra med ett avlångt hål, 6-10 cm bred och bara 3 cm högt, det gör det lite krångligare för att t ex stare att komma in.
Tack så hemskt mycket för detta! ❤️
Om fåglar som blåmesar inte städar sitt bo och de flesta helst vill ha tomma holkar,
är det människan som måste städa boet om man nu inte vill skaffa många holkar?
Jag har blåmes som häckar i min fågelholk. Det är första gången jag har en fågelholk i trädgården. Jag undrar hur ungarna ska kunna lära sig att flyga och lämna boet när det är dags. Det vore hemskt om de skulle dö.
Hej Dragica!
Kul att blåmesar hittat din holk!
Väldigt många fågelungar dör under det första året. Det kan till exempel bero på rovdjur, att de inte får tillräckligt med mat, sjukdomar eller parasiter. De kommer dock kunna flyga upp till hålet i holken när det väl är dags att flyga ut.
Hej. Jag har börjat sätta upp mina använda Bag-in-Box och fick en blåmes att häcka i en i år. Väldigt enkelt o billigt o dessutom bra att kunna återanvända dem. Sätter på ett lite vattentätt skydd ovanpå typ silvertejp och binder upp dem. Under taknock bra oxå då de håller bättre mot väta.
Tusen tack för denna fina sammanställning! Jag har flera fågelholkar i min trädgård. Hos mig bor blåmes, talgoxe, pilfink och svartvit flugsnappare. Jag har sett en liten kungsfågel i min trädgård. Hur ska den bo? Kan den bo i en holk? Hur ska i så fall holken se ut?
Hej Elisabeth!
Kungsfåglar bygger egna bon på exempelvis grangrenar så de lockas så vitt jag vet inte att häcka i holkar.
Tack för svaret Erik! Då ska jag kolla upp att det finns granar i närheten, där kungsfågeln kan bygga sitt bo.
Tjäna Erik.
Kommer komma hem i December efter att ha varit ute och rest i 2,5 år i Australien och Asien.. Jag är helt klart äcklad av allt jag har sett, hur dom fullständigt skiter i miljön (jag har sett grejer som vi i Skandinavien inte ens trodde var möjligt att göra mot djur osv), Great Barrier Reef är ”blekt” till hela 2/3, alltså dött med andra ord osv.
Jag äger två sommarställen uppe i Dalarna och en hel del mark (skog och åker mark)
Ska flytta från Stockholm och kommer dra upp dit.
Ska bygga och sätta upp minst 100 olika holkar. (Nej jag överdriver inte, ska fanimej skänka holkar till hela landet. Har en stor lada att jobba i så det blir kanon ) ska bygga bi hotel och plantera fler träd och blommor än någon någonsin har skådat.
Vill verkligen vara en del av samhället som bryr sig om rätt saker, och nej det är inte vi parasiter till människor.
Ställena ligger mellan Dala-Järna och Malung, är inte specifik för då flyttar väll Stefan lögnven med flera nötter dit.
Så jag kommer väl vilja ha 15 holkar i byn (stor tomt, stor lada, stort hus, stor åker)
Ute vid stugan vid sjön så kan vi börja på typ 100 holkar, äger fantastiska mängder gran,tall och björk skog(500 meter brett längsmed sjön och upp över berget som ligger bakom, väldigt mycket potentiella boplatser för alla typer av fåglar, det är ett med andra ord ett paradis. Har som avsikt i framtiden när jag äger fler fastigheter i Stockholm, att köpa mer och mer av all mark runt och på berget och göra det olagligt att jaga där. Tycker ni det är märkligt så kan ni prata med någon annan jag bryr mig inte om någons pessimistiska förvridna syn på jagande osv)
Har alltid varit mycket tärnor, måsar, lom, svalor mm, (Har varit här med familjen innan jag kunde gå och idag är jag 28 år)
På senare år så har det blivit OTROLIGT stor skillnad på antal fåglar och vissa är helt borta .
Så hjälp mig snälla du.
100-150 holkar, ge mig ett antal av varje holk så jag kan köra igång direkt när jag kommer hem.
Extremt tacksam för alla tips och antal holkar, mat till dom osv.
Kommer även sätta upp mat till ekorrar och alla dess underbara varelser som finns där hjälp mig!!!! Nu kör vi!
Mvh Emil
Hej Emil!
Vilken fantastisk insats du siktar på att göra! Det låter väldigt bra.
Antal holkar av varje sort är lite svårt att svara på. Det beror på var de ska sättas upp. Är det för privatpersoner i trädgårdar kanske det är holkarna för blåmes och svartvit flugsnappare som är lämpligast. De är troligast att få häckningar i. Men på rätt plats kan även holk för tornseglare och hussvala vara viktigt eftersom det är arter som minskar i antal.
När det gäller fågelmatning och fågelmat rekommenderar jag vår guide: https://www.natursidan.se/nyheter/guide-till-fagelmatning/
Har du mer specifika frågor kan du mejla mig på erik snabel-a natursidan.se
Hej!
Härligt med engagemang för djur och natur! Själv sätter jag upp en fågelholk varje år. Bor i södra Sverige, men har ett fritidshus uppe i Jämtland. På mitt fritidsställe har jag både tornseglare, tornsvalor och ladusvalor! Underbart!
Jag vill bara varna lite granna för ekorrarna – de må vara söta, men de kan ställa till stora bekymmer för fåglarna. De gnager sig in i holkarna och äter upp äggen!
Jag försöker alltid hålla ekorrarna så långt i från fåglarna som möjligt.
Hej! Jag håller på att sätta upp holkar inför våren.
Jag har en holk för starar och en holk för mesar. Den holken för mesar funderar jag på att sätta på fasaden till en friggebod, går det eller bör de sitta i träd?
Nej det går bra att sätta fågelholkar på husväggar. Följ bara övriga rekommendationer här.
Hej,
En liten grej jag gjorde när barnen (3st) var små var att spika holkar tillsammans med dem, varsin, och sedan sätta upp dem runt om på gården och rensa förra årens uppsättningar. Ett försök att väcka deras engagemang. Funkade väl så där, men för vissa kan det kanske nappa. (Kanske ett tips för er med barnbarn i lämpliga åldrar?) Om inte annat kanske det vaknar till liv igen när jag en dag är i gropen, man vet aldrig men det är kul med småfåglar. Kan gå ut på trappan tidiga vårmorgnar bara för att lyssna, helt fantastiskt när hela skogen sjuder av liv. Har inte jätte strikta holkdimensioner men jag tror att en holk med någon variation på cm hit eller dit ändå är bättre än igen holk.
//Janne
Hej!
Förr när vi hade företag köpte vi holkar av en man som också sålde många holkar till Långe Jan, dvs han visste vad han gjorde. Han satte en liten träbit precis under ingångshålet på insidan, ca 6-7cm långt, 1-2 cm tjock (inåt holken), så det blir som en list där. Detta för att göra det svårare för olika fåglar och katter att komma åt fågelungarna.
Har alltid varit förvånad över att man aldrig ser detta i några ritningar eller tips.
Enligt en ny undersökning tar ekorrar fågelungar i väldigt liten utsträckning.
Hej! Vi har fågelholkar på fasaden och kan se hur fåglarna börjat flyga in och ut med bomaterial. Men för ett par dagar sedan bestämde vi att vi behöver måla fasaden i sommar. Måste vi ta ned holkarna redan nu eller skulle vi kunna måla typ i augusti när ungarna borde ha flugit ut? Det känns tråkigt att avbryta deras byggande men det kanske är det bästa alternativet?
/Lina
Hej Lina!
Det vore väldigt snällt av er om ni kan vänta med målandet. I augusti bör de flesta fåglar vara klara med häckningen och ni kan ju hålla koll och se när ungarna lämnat fågelholkarna om ni skulle vilja måla innan dess. Vänta gärna några dagar extra från att ni inte hör eller ser några ungar i holken.
Vi har bestämt oss för att göra just så, att vänta till augusti med den sidan av huset och hoppas att vädret tillåter att vi hinner måla färdigt innan det blir höst. I värsta fall får vi plocka ned holkarna i höst och skjuta målningen till nästa år. Vi har försökt läsa oss till vilka tider som är aktuella men eftersom de kan få flera kullar känns det bra att få bekräftat att augusti borde vara ok.
Tack för svar!
Hej!
Bra sammanfattande sida! Jag och barnen rensade ur, fixade och flyttade en gammal halvrutten holk på tomten nyligen, där var två gamla reden i den och hålet pekade mot marken, så det var hög tid… Sen byggde vi en ny också av bara farten med dina ritningar som guide. (Typ Blåmes-holken) Vi gjorde dock en springa under taket i stället för hål. (Hittade ej rätt borr..) Springan är ca 3,5 cm hög – Räcker det och vad kan vi förvänta oss för fåglar i en sådan holk?
Med vänlig hälsning,
Henrik
Hej Henrik!
Man vet aldrig vad som flyttar in, men holkar för rödstjärt brukar ha en sådan öppning och 3,5 cm låter rimligt. Se om det flyttar in något i holken, annars är det alltid en idé att sätta upp flera holkar. Lycka till!
Hallå där Erik !
Du bjuder en mängd goda råd ovan, som är högst tänkvärda.
”Tänk på att göra holken öppningsbar. Enklast är från taket, men det finns flera varianter.”
Saknar dock en beskrivning i bild av de alternativ som finns.
Har ett 40-tal holkar av varierande utformning uppsatta på egna marker, och de flesta sitter på högst 2 meters höjd, och öppnas genom att framsidan viks upp, så att gammalt bomaterial med spillning och småkryp enkelt kan skrapas rakt ut, varvid man slipper beröra det med handen i onödan, och lite kutterspån kan läggas in på botten.
Jag införskaffade 10 rätt unika holkar för 25 år sedan, som förfärdigats av en tidigare konservator på Naturhistoriska museet i Göteborg. Dessa är mycket välgjorda och väl genomtänkta ur fågelperspektiv. De har en upphängningsbygel av metall, för placering på lägre kraftig gren, och är därför lätta att omplacera. Utformningen är som en liggande starholk, varför djupet blir ganska stort och ´golvytan´ väl tilltagen.
Hela botten fylls med mossa och redet .. själva boskålen placeras alltid längst in av mesarna.
Det blir på så vis ej så trångt för ungar och matande föräldrar.
Dessa holkar är fortfarande som nya, och kommer att ha en livslängd på kanske 50 – 100 år !!
Har haft glädjen av att nästan årligen finna en kraftig ansamling av torkade asplöv i någon av dessa hängande holkar, och vid inspektion finna en orädd hasselmus klättra upp på hand och
arm från sitt lövbo.
Bästa vårhälsning
Janne E – 3 stenkast från Vänerns nordöstra strand på 1800-talstorpets 8 tunnland.
Vi har en kattuggleholk ungefär 20 m från vårt hus. Mellan oss och holken är det gles hällmarkstallskog. Hur försiktiga ska vi vara gentemot kattugglorna som jag tror häckar där nu? Har läst att de kan vara aggressiva när de försvarar ägg och ungar. Vad tror du är lämpligt avstånd för att inte störa och inte attackeras?
Först och främst: grattis till att ni har kattugglor häckande så nära!
Jag är ingen expert, men skulle gissa att kattugglorna är relativt vana vid att se er i omgivningen om de valt att häcka 20 meter från ert hus. Visa hänsyn, var uppmärksamma och håll avstånd i den mån som det är möjligt. Var extra noga att inte störa tiden efter att ungarna lämnat boet. Då är det som mest känsligt.
Hej Erik!
Tack för fantastiskt bra information!
Jag byggde för tre dagar sedan mitt livs första fågelholk enligt er beskrivning. Och idag är det livlig trafik i den. Flugsnapparna far in och ut och verkar helt nöjda!
Varma vårhälsningar från Norrbotten
Tina
Nu blev jag konfunderad, jag har satt upp tornseglarholkar på huset.. Jag köpte på nätet, ingångshålet är på kortsidan, som en halvmåne, men halvmånen satte jag uppåt taket på holken.. På ditt kort av tornseglarholken var ingångshålet nertill.. Då undrar jag kommer ungarna ut ur hålet sen, har jag vänt sidan fel, tror du.. Mvh. Helena
Hej!
Vi skall byta panel på sommarhuset. På gaveln har vi en holk med ett ägg i. Kan man flytta holken till den andra gaveln som är klar, eller var skall man flytta holken?
Torsten
Hej! Är det ok. att måla fågelholkarna med rödfärg utvändigt?
Hej, håller på och gör min första holk nu (för blåmes) med stöd av din ritning. Dock så är plankan inte rak utan välvd så det blir rätt stora glipor på vissa ställen. Går det bra att täta dessa med något tätningsmaterial t.ex lättspackel, golvfogmassa, målarfogmassa eller bygglim?
Mvh
Ronny
Hej, är bara en läsare men skulle verkligen uppmana dig att använda hemkokt lim, typ koka upp vatten och lägga i ca samma (eller något mindre) mängd mjöl. Kanske kan du även blanda i sågspån? Så får du ett giftfritt tätningsmaterial till småvännerna 🙂
Bor 20 mil ovan polcirkeln.
Har lite olika småfåglar i några holkar men vill fråga om du vet vilken typ av holk ( till vilken art) som det skulle finnas extra behov av här uppe?
Bor mer eller mindre i fjällnära i skog.
Har en lada där jag funderade på att ha sätta holkar på sydsidan.
Några nackdelar jämfört med holk i träd?