Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2022: Rebecca Furunäs

Naturjulkalendern 2022 presenteras varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Rebecca Furunäs arbetar som guide på ett ekoturismföretag där hon har glädjen att få dela naturupplevelser med andra människor. Hennes förhoppning är att inspirera andra till att lära sig mer om naturen och att visa vilken betydelse varje art har, stor som liten.

• Se fler av Rebeccas bilder på Instagram och rebeccafurunas.com

“2022 har varit ett år där naturfoto och naturvård delat fokus. Bakom mitt fotograferande finns ett genuint naturintresse och jag lägger stort värde i de platser jag besöker och de djur jag möter.

I år har jag jobbat med ett naturvårdsprojekt där syftet är att hjälpa våra svenska ugglor i sin reproduktion. Vi har kort och gott byggt och monterat holkar och boplattformar åt bland annat lapp-, slag- och pärluggla. Det moderna skogsbruket drar fram i en rasande takt och utgör ett stort hot mot många arter. Sällan visas någon hänsyn och där skogsmaskinerna gått fram lämnas markerna oigenkännliga.

Gamla träd, risbon och liknande är livsnödvändiga för våra ugglor då de inte bygger sina egna bon. Lappugglan häckar i bon gjorda av till exempel bivråk och duvhök, slagugglan i brutna träd och pärlugglan i hål gjorda av spillkråka. De är alltså direkt beroende av andra arter för att kunna reproducera.

Vi väljer ut platser med goda jaktmöjligheter för ugglorna; äldre skogar och områden som ännu inte hotas av avverkning där våra byggen kan verka som barnkammare åt små duniga uggleungar i förhoppningsvis flera år framöver.

Kameran har självklart följt med ut på alla äventyr ute i skogarna. Jag tar varje chans jag får att fotografera landskap, växter och vilda djur. Här har jag valt ut 4 foton från mitt 2022. Hoppas ni ska uppskatta dem!”

Här monteras en boplattform åt lappuggla. Lådan bäddas med täckbark och små torra brutna kvistar och placeras högt upp för att i största möjliga mån skydda ungarna från predatorer. Vi har valt just den här platsen då lappugglor synts till här tidigare och vattendrag omger jaktmarkerna. Perfekt för lappugglans favoritföda, sork.

En junikväll hos sparvugglorna. Honan hade precis städat boet och satt sig på en gren utanför. Rätt vad det var hördes en tunn vissling från henne och inte långt där efter kom hanen inflygandes med ett byte åt henne och ungarna. Själva satt vi med varsin kamera i ett välkamouflerat gömsle, drack kaffe och slogs mot mygg.

Den vackra mosippan står så vemodig i sin backe. En blomma som är listad som starkt hotad (2020).

I södra Dalarna är norrsken inte allt för vanligt. Iallafall inte starka skådespel, men den här februarikvällen bjöd på en ordentlig show över min favoritskog. Det är svårt att inte bli trollbunden av dessa dansande magiska färger.

Mer att läsa