Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2013 – Henrik Karlsson

I Natursidan.se:s Naturjulkalender 2013 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året. Det måste inte vara de mest lyckade bilderna, ibland kan det vara historien bakom dem som är det intressanta, men tillsammans kommer de ge en bra bild av naturåret 2013.

Henrik Karlsson är invald i Naturfotograferna, är en flitig föredragshållare och gav 2011 ut boken “Mångfaldens ö – bilder och tankar från Ölands natur”. Henriks bilder kan dels ses på hans presentationssida här på Natursidan.se och på Hknaturfoto.se.

– Fotoåret 2013 har varit både lugnt och mycket intensivt. I perioder har kameran fått ligga på kontoret för att sedan användas flitigt. Detta till trots har det blivit många dagar i fält både här hemma men även längre bort. Året har också inneburit att vidvinkelobjektivet har använts mycket vid djur- och fågelfotografering.

Sångsvanar

Sångsvanar – under vintern kan många fåglar och djur bli väldigt tama om man matar dom. Vinterns möten med sångsvanar gav många tillfällen att testa lite “nya” tekniker.

Ekoxe

Ekoxen är Europas största skalbagge och varje år försöker jag ta mig ut och uppleva när de flyger i sommarnatten. Trots att arkivet är fullt med bilder på ekoxe kan jag inte låta bli att ta nya. En siluett mot en röd solnedgång är en klassiks sommarbild.

Fjällräv

I somras hade jag förmånen att fotografera fjällräv och ibland har man turen att träffa på djur som är både orädda och nyfikna. Denna fjällräv var en riktigt social kille och kom helt fram till mig om jag bara låg still på marken. Härlig upplevelse.

Fiskgjuse

Fiskgjusen är en av mina absoluta favorit fåglar och i höstas hade jag möjligheten att fotografera fiskande fiskgjusar på nära håll. En mycket speciell upplevelse att se dessa fåglar slå ner i vattnet och sedan lyfta med en fisk i klorna.

Mer att läsa