Gå till innehållet

Minst två timmar i naturen per vecka avgörande för att må bra

Friluftsliv. Foto: Maths Nilsson

I en ny storskalig studie kommer forskare fram till att minst två timmar i naturen per vecka är en viktig miniminivå för att må bra.

Studien, som gjordes av University of Exeter och publicerades i Scientific Reports, baserades på data från nästan 20 000 personer i England. Det visade sig att de som spenderade 2-3 timmar i naturen per vecka hade betydligt bättre fysisk och psykisk hälsa jämfört med de som inte vistades i naturen alls eller de som var i naturen kortare stunder än så.

LÄS ÄVEN: • Signifikant minskade stressnivåer efter bara 20 minuter i naturen

Ännu bättre mådde de som var i naturen mellan 200 och 300 minuter per vecka. De som spenderade mer än fem timmar i naturen per vecka mådde också i genomsnitt bättre, men effekten ökade inte efter 300 minuter.

LÄS ÄVEN: • Nästan 9 av 10 svenskar vistas i skog och mark för att få naturupplevelser

Det spelade ingen roll om personen spred ut dessa minuter i naturen under veckan eller la minst två timmar på en enda vandring eller annan aktivitet i naturen. Hälsoaspekterna visade sig för unga och gamla, kvinnor och män, i rika och fattigare områden, i olika etniska grupper och för människor med långvariga sjukdomar eller funktionsnedsättningar.

LÄS ÄVEN: • Folkhälsomyndigheten: Planera städer så folk har max 300 meter till natur

– Det finns många anledningar till att det kan vara bra för hälsa och välbefinnande att spendera tid i naturen. Bland annat genom att få perspektiv på livsförhållanden, minska stress och njuta av kvalitetstid med vänner och familj. De aktuella rönen ger värdefullt stöd till sjukvårdspersonal att komma med rekommendationer om att spendera tid i naturen för att främja grundläggande hälsa och välbefinnande, säger medförfattaren Terry Hartig vid Uppsala universitet.

Källor: “Spending at least 120 minutes a week in nature is associated with good health and wellbeing” och University of Exeter

Mer att läsa