Gå till innehållet

Miljoner till samexistens med rovdjur

WWF delar för tredje året i rad ut flera miljoner kronor till rovdjursprojekt som ska stärka samexistensen mellan människa och rovdjur. I år går pengarna bland annat till bland annat varnande drönare, forskning om förebyggande rovdjursåtgärder, rovdjursskola och smarta viltkameror.

Svenska Rovdjursprogrammet, heter WWF:s satsning på att stötta projekt som vill underlätta för människor att acceptera stora rovdjur. Projektet är möjligt tack vare en donation av en privatperson och det går att ansöka pengar via WWF.

– Målet med satsningen är att bidra till livskraftiga rovdjursstammar och en rovdjursförvaltning som är långsiktig och förutsägbar. Vi vill att arbetet fortsätter för att både människor och stora rovdjur ska kunna må bra och leva tillsammans, säger Benny Gäfvert, senior rovdjursexpert på WWF.

I år delar organisationen ut 3,6 miljoner kronor till sex olika rovdjursprojekt:

  • Drönare och kameror med högtalare som ska kunna avleda vargar nära tamdjur och varna tamdjursägarna så att de kan skydda sina tamdjur.
  • Sammanställning av tillgänglig forskning som utvärderat effekterna av åtgärder avsedda att förbygga rovdjursangrepp på tamdjur. Sammanställningar kommer finnas på webportalen EviWild.
  • Smart viltkamera som ska kunna känna igen svenska stora rovdjur på 100-150 meters avstånd.
  • Rovdjursskolan med Vildriket i Järvsö tar fram ett material för att öka kunskapen om rovdjur hos barn. Förutom fysiska lektioner, kommer även ett digitalt lektions- och arbetsmaterial tas fram.
  • Korta filmer som lär ut hur man känner igen en varg och vargspår.
  • Forskning om hur man samlar in DNA från rovdjur på snöfria underlag. Något som kan underlätta länsstyrelsens inventering.

Källa: WWF

Mer att läsa