Gå till innehållet

Livesändning från fågelberg avslöjar hur fåglarna klarar värmeböljor

Bild från sillgrisslekameran på wwf.se/live

För fjärde året i rad kan tittare följa livesändningar från Stora Karlsö utanför Gotland där sillgrisslorna lägger sina ägg och föder upp sina ungar. Genom att rapportera in vad som sker kan tittandet även ge forskare ökad kunskap om sillgrisslors sociala liv.

– Vi vill lära oss mer om hur sillgrisslorna umgås, hanterar konflikter, försvarar sig mot fiender och klarar värmeböljor. Förhoppningsvis vill många hålla utkik och rapportera in vad de ser. Medborgarforskning är en viktig hjälp för forskarna som nu kan få värdefull information dygnet runt, säger Olof Olsson, forskare vid Stockholm Resilience Center, Stockholms universitet.

De tre tidigare årens livesändningar har bland annat avslöjat sillgrisslornas otrohet och att de kan drabbas av värmeslag. I år finns därför en värmekamera installerad för att dokumentera vid vilka temperaturer som problemen uppstår. Dessutom har forskarna installerat en våg mitt i bilden för att kunna registrera deras vikt.

Även örnar i år

Nytt för i år i är att det även finns två kameror riktade mot öns havsörnar. Under pandemiåret 2020, när ön var tom på turister, vågade sig många havsörnar till ön. Det kunde ses ett 30-tal örnar vid Stora Karlsö och det påverkade sillgrisslorna. De fick en försenad häckning och färre överlevande ungar. Jämfört med perioden 2010-2019 var minskningen hela 26 procent.

Bild från havsörnskameran på wwf.se/live

– Nu har havsörnar börjat häcka på Stora Karlsö. Vi har satt upp en kamera nära boet och i ett område där örnarna förväntas ha sina jaktturer, säger Jonas Hentati-Sundberg, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet.

De dramatiska sillgrisslorna – en framgångssaga

Sillgrisslor är kända för att ungarna kastar sig ut från klipporna när de är cirka tre veckor gamla. Deras mjuka kroppar klarar oftast fallet på tiotals meter. Väl på marken ger de sig ut till hannen som ropar på ungarna från havet. De är även kända för sin höga ålder. I våras slogs åldersrekordet för fåglar i Sverige av en sillgrissla.

Det går bra för sillgrisslorna i Östersjön. Antalet har tredubblats sedan 1990-talet och på fågelkolonin på Stora Karlsö, som är Sveriges största, lever cirka 25 000 par sillgrisslor och över 12 000 par tordmular.
– Efter att miljögifterna minskat i Östersjön och förbudet mot drivgarn infördes har utvecklingen för fåglarna gått i positiv riktning. Men fler skyddade områden skulle behövas på sikt för att bland annat säkra deras behov av föda, säger Inger Näslund, senior havsexpert på WWF.

Följ livesändningen från Stora Karlsö via wwf.se/live. Där kan du även spara ner bilder och formulär som du kan fylla i för att berätta vad du sett.

Läs mer om sillgrisslor

Sillgrisslan är mellan 40 och 45 centimeter lång och har ett vingspann på 60-70 centimeter. De blir omkring 30 år gamla, men rekordet ligger på 48 år och elva månader. De lägger sina ägg i maj och juni för att sedan ruva under en månad då både honan och hanen hjälps åt och avlöser varandra. I Sverige finns det sillgrisslor både på väst- och östkusten.

Läs även

1 miljon sillgrisslor dog i extremt upphettat hav
Livesända sillgrisslor har avslöjat otrohet och värmeslag
• Mängder av döda alkor hittade även i Sverige
• Nytt åldersrekord för fåglar i Sverige
Så kommunicerar sillgrisslor för att dela på föräldraansvaret
Rekordmånga sillgrisslor dör i Alaska – ”utan motstycke”

Källa: WWF

Mer att läsa