Gå till innehållet

Leopard-prickig flodfisk åter­upptäckt

Den befarades vara utrotad och risken är långt ifrån över. Men nu har två forskare hittat två exemplar av en sällsynt karpfisk i Turkiet.

Den prickiga karpfisken Luciobarbus subquincunciatus med det engelska namnet leopard barbel har återupptäckts i Turkiet. Det var befarat att arten dött ut eftersom den inte dokumenterats sedan 2011. Teamet som upptäckte leopardbarben, som den skulle kunna heta på svenska, återupptäckte även grönlingfisken Paraschistura chrysicristinae 2021 i sydöstra Turkiet.

– Ingenting går upp mot känslan av att upptäcka att en art som har drivits till utrotningens brant fortfarande håller ut, trots oddsen. Det är ännu mer spännande än att upptäcka en ny art eftersom det innebär att vi kan ge en sällsynt art en andra chans. Med både Paraschistura chrysicristinae och nu leopardbarben har vi en skyldighet att mobilisera bevarandeinsatser för att se till att ingen av dem går förlorad igen, säger Cüneyt Kaya, docent vid Recep Tayyip Erdogan University och medlem i expeditionsteamet.

Lokalbefolkningen ska engageras

Förr var leopardbarben välspridd i Eufrat och Tigris i östra Turkiet, östra Syrien, Iran och Irak. Men på grund av fiske, förstörelse av livsmiljöer, utsläpp och dammkonstruktioner har arten närmat sig utrotning.

Härnäst ska forskarna bakom dokumentationen göra en serie seminarier för fiskare och lärare i området för att bygga upp en stolthet över floderna och djurliv i dem. De hoppas även använda återupptäckten som en fallstudie för att skydda Tigrisfloden och dess rika biologiska mångfald. De hoppas också få en bättre förståelse för hur många individer av leopardbarb som fortfarande kan finnas kvar och var i sitt historiska utbredningsområde de fortfarande finns.

Leopardbarb.

Sötvattensfiskar är hårt utsatta

I november 2023 släppte Internationella naturvårdsunionen (IUCN) en uppdaterad bedömning av sötvattensfiskar över hela världen. De slog fast att dammar och vattenutvinning gör att 45 procent av alla hotade sötvattensfiskar riskerar att utrotas. En ny damm håller nu på att byggas nära där fynden av leopardbarb hittades.

– Ekosystemen i sötvatten spelar en enorm roll för att upprätthålla den allmänna hälsan på vår planet. Att ta itu med hoten och skydda den biologiska mångfald som upprätthåller dessa ekosystem är avgörande för att lösa klimatkrisen och förlusten av biologisk mångfald, och avgörande för människors välbefinnande. Vi hoppas att återupptäckten av leopardbarben kommer att fungera som en inspirerande katalysator för framtida insatser för att bevara den biologiska mångfalden i sötvatten i denna region, säger Harmony Patricio, programansvarig för bevarande av sötvattensfisk för Re:wild och SHOAL.

Källa: Re:Wild

Mer att läsa