Laxrekordet krossat i år

Lax. Foto: Hans-Petter Fjeld via Wikimedia

Lax. Foto: Hans-Petter Fjeld via Wikimedia

Uppdaterat 2014-09-08: Fler älvar än Torne älv har slagit laxrekord i år, enligt Ekot. Det gäller även Byskeälven, Vindelälven och Mörrumsån i Blekinge.

– Generellt sett har laxuppgången varit god i dom flesta älvarna, säger Johan Östergren som är forskare vid SLU till Ekot.

Anledningen tros vara bland annat vädret (den milda vintern), det hårdare reglerade yrkesfisket i Östersjön, restaureringen av bottnar i vattendragen och att fiskevårdsorganisationer har köpt upp fiskerätter vid älvmynningar.

Tidigare nyhet 2014-08-06: Enligt finska motsvarigheten till Sveriges lantbruksuniversitet har det i sommar passerat nästan 100 000 laxar i Torneälven. Det är mer än dubbelt så många jämfört med i fjol och en rejäl förbättring av det tidigare rekordet på 60 000 laxar från 2012.

Bara under den 25 juni passerade hela 10 000 fiskar genom mätområdet.

Anledningen till ökningen är troligen att EU dragit ner på laxfiskekvoten i Sverige och Finland.

Det har under sommaren dessvärre också hittats ovanligt många döda laxar i de norrländska älvarna. Exakt vad som orsakat dödsfallen är ännu oklart, men det kan bero på en svampsjukdom, samt det faktum att det varit en så varm sommar och så gott om lax i älvarna.

Källa: P4 Norrbotten