Gå till innehållet

Konferens om det senaste inom fladdermus­forskning

Den 10-12 november är det dags för Batlife Swedens fladdermuskonferens i Jönköping och precis som de tidigare två åren är det en blandning av forskningsföredrag, myndighetsrelaterade frågor, utställningar, workshops och mingel. I år är det till och med ett boksläpp i samband med konferensen; "Malte fladdermuspojken".

En av arrangörerna, Johan Eklöf, berättar att en av höjdpunkterna på årets konferens är att Christian Voigt från Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research kommer och håller ett föredrag. Han beskrivs som “en av vår tids stora fladdermusforskare”.

– Christian Voigt har arbetat med i stort sett allt som rör fladdermöss, från ekopejling till migration. Hans fokus ligger dock främst på fladdermöss i människans värld, det vill säga hur vindkraft och ljusföroreningar påverkar fladdermuspopulationer i stor skala, hur trädridåer hjälper fladdermöss i urbaniserade områden och hur fladdermöss tar hjälp av varandra för att hitta insekter i en värld där bytestillgången varierar. På konferensen kommer Christian att prata om större brunfladdermus i Antropocen, dvs människans tidsålder, berättar Johan Eklöf.

Finns det något annat spännande som händer just nu när det gäller fladdermusforskning?
– Det som efterfrågas i stor skala nu, i takt med att den marina vindkraften byggs ut, är kunskap om migrerande fladdermöss och fladdermöss i kustnära områden. Dessutom, i kölvattnet av covid, har fladdermössens genom satts under lupp och nya rön visar hur deras immunförsvarsgener inte bara hanterar virus utan också effektivt förebygger cancer. 

Andra föredrag på konferensen inkluderar bland annat flyttande fladdermöss över Kvarken i norr och Öresund i söder, fladdermössens höst- och vinteraktivitet, miljöövervakning, stationsnätverk och radiospårningsteknik.

Apropå fladdermössens vinteraktivitet – hur gör man bäst för att hjälpa dem med övervintringen?
– Att hålla liv i gamla jordkällare är en bra naturvårdsåtgärd. Det finns också vinterbonade holkar att införskaffa. Den bör vara tillräckligt isolerad för att undvika frostgrader.

Läs även

Fladdermusholkar – tänk på det här
• Fler coronavirus hos fladdermöss i förstörda ekosystem
• Fladdermöss härmar getingar för att lura ugglor
Unga fladdermöss drabbas hårdast av vindkraftverk
• Sveriges första stora fladdermuskonferens

Mer att läsa