Gå till innehållet

SVT:s storsatsning Det stora fågeläventyret får premiär 21 februari

Banderollen för "Det stora fågeläventyret" uppställd någonstans i södra Sverige. Foto: Gigi Sahlstrand

Banderollen för “Det stora fågeläventyret” uppställd någonstans i södra Sverige. Foto: Gigi Sahlstrand

Tisdag den 21 februari 2017 kommer SVT börja sända en storsatsning på fågelskådningstävling: ”Det stora fågeläventyret”. Upplägget är att kända personer paras ihop med kunniga fågelskådare och tävlar i olika grenar. Vi har sett första avsnittet och berättar vad vi tycker i den här artikeln.

LÄS ÄVEN: • Vår guide till hur du kommer igång med fågelskådning.

Sedan tidigare är det känt att Martin Emtenäs kommer vara programledare och att Gigi Sahlstrand är programmets domare. Förutom dessa namnkunniga ledare presenterar SVT de tävlande lagen så här:

Deltagarna precis efter att de delats upp i lag. Foto: Gigi Sahlstrand

Deltagarna precis efter att de delats upp i lag. Foto: Gigi Sahlstrand

LÄS ÄVEN: • Så bra är SVT:s storsatsning på fågelskådning – Det stora fågeläventyret

Anders Bagge och fågelskådaren Maria Olsson
“Musikern och programledaren Anders Bagge tävlar med Maria Olsson, 31 år från Kalix. Maria är veterinären som spanar efter fåglar året runt från sitt hundspann”.

Martina Haag och fågelskådaren Måns Karlsson
“Martina Haag, författare och skådespelare, tävlar tillsammans med Måns Karlsson, 28 år från Falsterbo. Måns är doktorand i matematik och aktiv inom Falsterbo Fågelstation”.

Armand Krajnc och fågelskådaren Frida Johnsson
“Proffsboxaren Armand Krajnc tävlar tillsammans med Frida Johnsson, 26 år från Västerås. Frida studerar juridik i Lund och jobbar på Ottenby Fågelstation”.

Henrik Kruusval och fågelskådaren Elsy-Britt Schildt
“Programledaren Henrik Kruusval (Landet runt SVT) tävlar tillsammans med Elsy Britt Schildt, 61 år från Karlskoga. Elsy Britt bor numer på Öland, för det rika fågellivet, och jobbar som cancerläkare i Kalmar”.

Bathina Philipson och fågelskådaren Pav Johnsson
“Tv-personligheten Bathina Philipson tävlar tillsammans med Pav Johnsson, 44 år. Pav jobbar som folkhögskolelärare på Öland. Han har lett fågelskådarresor till Sydafrika, gett ut en fågelbok, och är även intresserad av insekter och växter.”

Vanessa Falk och fågelskådaren Niklas Aronsson
“Vanessa Falk, sångare och låtskrivare, tävlar tillsammans Niklas Aronsson, 48 år, Torslanda. Niklas är redaktör och författare, med bland annat fyra fågelböcker på sitt cv, han tävlar i fågelskådning och föreläser en hel del”.

Daniel Norberg och fågelskådaren Donat Hullmann
“Sångaren och youtubern Daniel Norberg tävlar tillsammans med Donat Hullman, 45 år, en tränings- och trädgårdsintresserad ex-militär som bor på sydöstra Öland. Hans mål är att bli självförsörjande på grönsaker året om.”

[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=7fvRqb8LARI”]

Till TT säger Martina Haag att programmet är ”som en blandning mellan Pokémon Go och ett scoutläger” och Vanessa Falk berättar att hon fått upp intresset för fågelskådning:

– Jag tävlar tillsammans med fågelskådaren Niklas Aronsson. Det klickade mellan oss. Han hade förmågan att få mig att fatta ett intresse för det han lärde mig, så det sitter kvar och jag ser väldigt mycket fram emot att se programmet själv, säger Vanessa Falk enligt TT.

Själva upplägget går ut på att sju lag med en kändis och en fågelskådare i varje ska tävla i olika moment som har med fågelskådning att göra. Tävlingarna har pågått under tre veckors tid och det blir bland annat någon form av artrace där det gäller att se så många arter som möjligt, men även betydligt lugnare moment. För att det ska bli bra tv krävs det dock bildbevis på observationerna och det är Gigi Sahlstrand som avgör vad som godkänns.

– Alla tävlingar är miljömedvetna, berättar Gigi Sahlstrand. Det är fötter eller andra hjälpmedel som ej går på fossila bränslen som gäller. Det enda bränslet som förbrukas under tävlingarna är svett.

Efter tre veckors fågelskådning i Sverige får de tre bästa lagen åka till Peru för att försöka få syn på en kondor.

Källa: pressmeddelande från SVT och Västerbottens-Kuriren

Mer att läsa