Gå till innehållet

Gruvindustrin vill åt framtida laxfloder

I takt med att världens glaciärer smälter kommer fler floder bildas. Många av dem har potential att bli viktiga för laxar. Nu visar en ny studie att gruvbolag är intresserade av dessa framtida laxmiljöer.

Vår allt varmare värld får inte bara isarna på Arktis och Antarktis att smälta allt snabbare. Även glaciärerna i andra delar av världen smälter och när detta vatten forsar ner från berg bildas nya vattendrag. Vattendrag som har stor potential som livsmiljöer för laxar.

Enbart i norra delarna av delstaten British Columbia och Alaska kommer smältande glaciärer bilda nya floder på sammanlagt tusentals kilometer. Forskare vid Simon Fraser University (SFU) har upptäckt att även gruvindustrin är intresserade av dessa floder.

Stor överlappning både i USA och Kanada

I var femte område som pekas ut som en lämplig livsmiljö för lax i framtiden hade det gjorts anspråk för gruvdrift och över hälften av de lovande laxmiljöerna i Kanada hade en potential för mineralutvinning som klassades som “medel” eller “hög”. Detta kan vara en indikation på var det kommer argumenteras för framtida gruvor.

Det som ser ut som en möjlighet för Nordamerikas laxar i form av nya livsmiljöer, hotas samtidigt av gruvindustrin. Dessutom hotas laxarna av att det helt enkelt börjar bli för varmt för dem i Alaskas vattendrag.

– Klimatförändringar och andra mänskliga aktiviteter skadar laxbestånden i stora delar av deras utbredningsområde. Men på vissa platser i norra British Columbia och Alaska skapar glaciärernas tillbakagång hotspots med möjligheter för laxen, men också med tryck från gruvindustrin. Det här är en ny miljöfråga, säger Jonathan Moore, professor vid SFU, studiens huvudförfattare och chef för Salmon Watersheds Lab.

Nya lagar behövs

Tara Marsden, medförfattare till studien, berättar att det behövs en modernisering av en lag för gruvbolag som kan göra inmutningar av landområden med minimal statlig tillsyn och utan samråd med ursprungsbefolkningar. Den så kallade “Mineral Tenure Act”.

– Mineral Tenure Act kränker inte bara ursprungsbefolkningens rättigheter utan undergräver också förvaltningen av ekosystemen för framtida generationer. Med våra förslag till markanvändning och skydd säger vi inte nej till industri överallt, vi säger “låt oss göra det här på ett bra sätt”. Det här är en globalt relevant möjlighet att göra mycket rätt – ursprungsbefolkningens rättigheter, meningsfullt skydd av biologisk mångfald och ekosystem samt ökad klimatresiliens, säger Tara Marsden.

Läs även

Norsk lax minskar både i storlek och antal
Norska laxodlingar hotar även svenska vildlaxar
Laxar i exploaterade vattendrag sämre på att anpassa sig
• Försvinnande istäcken får Japans laxpopulation att kollapsa
• Kritisk värme i Alaska – laxar verkar få hjärtattack

Källor: Science och Simon Fraser University

Mer att läsa