Gå till innehållet

Kritisk värme i Alaska – laxar verkar få hjärtattack

Lax i Alaska. Foto: gailhampshire from Cradley, Malvern, U.K – Chinook salmon. Oncorhynchus tshawytscha dying, CC BY 2.0, Link

Det har för första gången uppmätts temperaturer på över 21 grader i floden Kuskokwim i Alaska. Det har fått laxar att dö i floden och det kan bero på att fiskarna får hjärtattacker när vattnet blir för varmt.

Alaska drabbas just nu av rekordvärme. I floden Kuskokwim uppmättes högre temperaturer än någonsin tidigare och de boende längs floden har sett mängder av döda laxar som flyter i vattnet. Fiskarna har svårt att klara så varmt vatten.

LÄS ÄVEN: • Vanliga bekämpningsmedel hotar lax och späckhuggare

– Det som kan ha hänt är att laxens metabolism snabbas upp så mycket att de får en hjärtattack och sedan flyter på rygg nedströms i floden, förklarar biologen Ben Gray vid Alaska Department of Fish and Game för Alaska Public Media.

LÄS ÄVEN: • Vildlax-beståndet mer än halverat på 30 år

Ben Gray och hans team uppmätte temperaturer på 10-12 grader över det normala medan de räknade till 20 döda laxar längs en kontrollrunda. Det är inte bara risken för hjärtattacker som ökar, högre vattentemperaturer får också allt fler parasiter att infektera laxarna längs med floden. Det har aldrig tidigare rapporterats så många fall av parasiter som förstört laxköttet.

Källor: Alaska Public Media och Associated Press

Mer att läsa