Gå till innehållet

Försök att rädda koraller ur rekordvarmt hav

Utanför Floridas kust har det slagits nya värmerekord och det får korallerna i området att dö.

När temperaturen i vattnet utanför Florida kom upp i över 38 grader blev det rubriker världen över. Då hade det redan varit onormalt varmt i vattnet (runt 35 grader) länge. I vanliga fall brukar temperaturen i vattnet ligga runt 30 grader vid den här tiden på året.

Det varma vattnet får svåra konsekvenser. Korallerna i området bleks och riskerar att dö när hettan blir för hög. För att rädda dem har forskare samlat in över 1 500 individer och flyttat dem till saltvattentankar med mer rimliga temperaturer för att korallerna ska överleva. Här får de leva i månader medan havets värmebölja pågår. Men framtiden för korallerna är oviss i vår allt varmare värld.

– Det händer så mycket tidigare än vi hade trott. Det har aldrig hänt förr att det varit så här varmt, så här länge, så här tidigt, förklarar Cynthia Lewis, chef på Keys Marine Laboratory, för Tampa Bay Times.

Under det som förr var normala somrar varade den varmaste perioden i 8-10 veckor. I år kom värmen så tidigt och så kraftigt att det kan bli en 16 veckor lång värmeperiod. Vanliga år brukar det dessutom bli som varmast senare på sommaren.

Forskare som jobbat med koraller i årtionden ser nu hur koralldjuren de arbetar med och känner väldigt starkt för, dör framför ögonen på dem. Upp till 90 procent av alla koraller i Florida Keys kan komma att blekas i värmen någon gång den här sommaren. Det är mer än någonsin tidigare och långt värre än under det tidigare värmerekordet från 2014. Situationen beskrivs som katastrofal av forskarna som nu kämpar för att rädda korallerna i området.

Läs även

Uppvärmningen i haven har fördubblats sedan 60-talet
Späckhuggare tvingas norrut av varmare hav
Massdöd av havsfåglar allt vanligare
Uppvärmningen i Australien har även drabbat livet under ytan
Massdöd av sjöstjärnor kopplas till allt varmare hav

Källor: Tampa Bay Times

Mer att läsa