Gå till innehållet

Forskare har odlat växter i månjord

Forskare fick låna jord från NASA och lyckades odla växter i den.

Det är forskare vid universitetet i Florida som sammanlagt fick tolv gram månjord från NASA. Med hjälp av en näringslösning lyckades de få frön av växten backtrav att gro i jorden.

Det är första gången växter odlats i månjord, som skiljer sig kraftigt från vår jord. Universitetet kallar det ett första steg mot att en dag odla växter för mat och syre på månen eller under rymduppdrag. Kanske i ett växthus på månen som en bas för vidare färd ut i rymden? Nu vet forskarna att det går att använda månens jord till odlingarna.

Forskarna följde växternas tillväxt noga och jämförde dem med kontrollplantor i jord från vår planet med liknande innehåll som månjord. De kunde se att backtraven i månjord uppvisade vissa tecken på stress och växte långsammare än kontrollväxterna, men forskarna anser trots det att tillväxten var betydligt bättre än de trott.

Tidigare har växter använts för att se om månjorden innehöll okända patogener eller andra okända komponenter som skulle kunna utgöra ett hot mot livet på jorden. Då spreds månjorden på växter för att se om den innehöll något farligt ämne. Så var inte fallet.

Innehåll från YouTube

Det här innehållet levereras från en extern tjänst. Genom att visa det accepterar du tjänstens dataskyddspolicy

Källa: https://youtu.be/sHrUw1sBm1U

Källor: University of Florida och Communications Biology

Läs mer

Mer att läsa