Gå till innehållet

Elever driver café för att hjälpa elefanter

Det började med att klassens lärare visade ett klipp från WWF:s kamp för att rädda elefanterna i den extrema torkan i Kenya. Nu har eleverna i flera veckor engagerat sig för att hjälpa till.

Det råder ett väldigt svårt läge för djur och växter i Kenya. Tusentals djur dör i den extrema torkan, som är den värsta på många år. Situationen förvärrades dessutom av att regn­perioden uteblev i vintras. WWF har uppmärksammat situationen i en kampanj som har stor spridning i sociala medier.

Det var denna kampanj och information om situationen som läraren Maria Wiman visade för sina elever i i klass 7 på Skapaskolan i Huddinge, för att få dem att förstå vad som händer.

– Vi i klassen bestämde oss för att vi ville börja med ett projekt. Maria, vår lärare visade oss videos från bland annat Instagram på elefanternas situation i Kenya, och det var då vårt projekt började. Vi ville göra skillnad för de få elefanter som fanns kvar, berättar eleven Mina Mazin.

Julius Andersson i klassen berättar att de också lärt sig om olika väderfenomen som el Niño och la Niña, vilket gett dem en förståelse för hur torkan kan förstärkas.

Vad var det som gjorde att ni bestämde er för att ni måste göra något?
– Vi ville inte stå och se på när elefanterna dör, vi vet att det är människornas fel och något måste göras åt det. Vi blev väldigt ledsna när vi fick reda på att det är 55 som blir dör dagligen och att de har risk för utrotning om tre år. Framförallt eftersom att de är såna unika, intelligenta och fina djur, som hjälper till med massor i naturen, säger Atrisa Ahmadi.

Idén till “Water for Elephants” föddes

Malva Bernalt berättar att de försökte komma på idéer för att samla in pengar och en dag kom en i klassen på att de kunde ta över skolcaféet, som inte används.
– Några satte igång direkt med att försöka fixa sponsring till vårt stora projekt, och nu är vi här, berättar hon.

De döpte projektet till “Water for Elephants“, men idéerna stannade inte vid försäljning av mackor och kakor i caféet. Mina Mazin berättar att det fortfarande skrivs för lite om den här krisen i media och att människor därmed inte känner till den.
– Så vi tänkte: Varför inte hjälpa elefanterna och starta en insamling? Varför inte skriva debattartiklar och sätta upp flygblad? Och då började mer och mer idéer poppa upp. Egentligen handlar det inte bara om pengarna, det handlar om kunskapen. Vi vill nå ut till så många så att de faktiskt vet vad som händer, och att de kan hjälpa oss att göra skillnad.

Väckt uppmärksamhet och uppskattning

Nu har eleverna drivit “Café Snabel” i flera veckor och samlat in över 14 000 kronor. Deras kampanj har varit med i radio och i tidningar och de har fått väldigt positiva reaktioner, säger Atrisa Ahmadi:
– Det är många som tycker att vårt arbete och engagemang är fantastiskt och blivit inspirerade. Vi har även fått beställningar på våra armband som vi tillverkar själva, med massor av bra feedback där med. Vi har inte alls fått några dåliga reaktioner som är lite överraskande, då vi har fått det i tidigare projekt.

– Det är många som uppskattar vårt jobb, även WWF har sedan första dagen uppmärksammat våra inlägg. Det är jättemånga som har stöttat oss genom en gåva, TACK snälla ni, säger Malva Bernalt.

Hur ser projektets framtid ut?
– Jag tror att det är en lång tid kvar tills vi påbörjar ett nytt projekt och slutar med Water for Elephants, just för att vi har fått bra reaktioner och för att det har gått väldigt bra de här 5-6 veckorna. Vi har fler idéer för att tjäna pengar och vi brinner för det vi gör, säger Atrisa Ahmadi.

Eleven Axel Grill säger att han tror att de kommer att utöka affärerna under en lång tid och kanske till och med börja med något nytt. Kanske till och med en resturang?

– Jag hoppas på att vi kommer fortsätta med caféet, hemsidan, bloggen och så vidare så länge det går! Vi haft nämligen bytt vårt mål till 20 000 kronor för att hjälpa så många som möjligt. Snart är vi där, säger Malva Bernalt.

• Läs mer om projektet och stötta elevernas insamling på waterforelephants.blog eller följ dem på Instagram.

Läs även

Mer att läsa