Dvärgbeckasin mitt på Sergels torg – ”helgalet!”

Dvärgbeckasinen på Sergels torg. Foto: Gunilla Hjorth

”Otroligt!”, ”Ett av årets mest oväntade!”, ”Fullständigt osannolikt!”, ”Helgalet!” – fågelskådarnas reaktioner på dagens mest otippade fågelfynd säger det mesta. Se en film på fågeln längre ned.

Det har aldrig setts en dvärgbeckasin så här centralt i Stockholm tidigare och det är inte många dvärgbeckasiner som ses över huvud taget i Stockholms kommun. I vanliga fall är det en våtmarksfågel som kan ses vid sjöar, betesmarker eller på blöta myrar.

Att den här individen dessutom skulle välja att uppehålla sig mitt på Sergels torg gör fyndet, som sagt, fullständigt osannolikt.

Den verkar också ha valt den enda gröna platsen på hela Sergels torg – rosor som lagts ut till stöd för Chiles folk.

Dvärgbeckasin bland blommor och skyltar till stöd för Chiles folk, på Sergels torg. Foto: Malin Löfgren

Malin Löfgren, naturguide på Storstockholms Naturguider, var en av fågelskådarna på plats under måndagen:

– Ja, vad ska man säga? Stackars liten! Undrar verkligen hur den hamnat där?

Hur verkade den må?
– Den såg inte skadad ut, snarare trött och rädd.. Kan den ha flugit in i ett fönster? Känns inte som att den kunnat bli nedlockad av något. Vad skulle det vara? Finns ju liksom inget i en betongöken som kan locka en beckasin, säger Malin Löfgren.

Klockan 16:55 hämtades dvärgbeckasinen av Stockholm Viltfågel Rehab, enligt ett larm till tjänsten Bird Alarm. Efter undersökning och eventuell rehabilitering släpper de ut dvärgbeckasinen igen om den bedöms vara frisk.