Dödade rovfåglar – döms att donera miljonbelopp

Virginiauv, var en av arterna som männen dödat. Foto: Greg Hume via Wikimedia

Virginiauv, en av arterna som männen dödat. Foto: Greg Hume via Wikimedia

Tre anställda på ett plantage i Sydöstra USA har dömts för att fånga in och döda över 30 hökar och ugglor mellan 2012 och 2014. Männen har erkänt att de utfört brottet för att ”skydda” de tusentals vaktlar som de årligen släpper ut på sina ägor för att anordna jakt.

Straffen blir 25 timmars samhällstjänst, mellan 3500 kr och 7000 kr i böter och dessutom har männen gått med på att donera 1,75 miljoner kronor till välgörenhet för djur och fåglar. Straffen hade troligen blivit betydligt högre om de inte donerat ett så stort belopp.

Plantaget anordnar jakt på vaktlar, hjortar, duvor och änder på sin 32 kvadratkilometer stora mark. Varje år släpper de ut ungefär 6000 vaktlar inför vinterjakten och enligt Jim Elliott, chef för Center for Birds of Prey är det vanligt förekommande att liknande etablissemang skjuter rovfåglar för att skydda villebrådet. Detta trots att rovfåglarna bara tar en liten procentandel av vaktlarna och att de snarare tar ormar och gnagare, som utgör större hot mot vaktlarna än rovfåglarna själva.

Jim Elliot menar att det är ”en utmaning” att få folk att förstå rovfåglarnas vikt i ekosystemen, men att han under sina 23 år i arbetet märkt av en attitydförändring mot rovfåglar. Personer som skjuter dem ”är numera undantaget, men de finns fortfarande där ute”.

Källa: The Post and Courier