Gå till innehållet

De nominerades till svenska Greenwashpriset 2013

jordensvannerFör fjärde året i rad delar Jordens Vänner i år ut Greenwashpriset. Det går till företag, personer eller organisationer som hävdar att de är miljömedvetna, men i själva verket har stora brister i sin miljöhänsyn. I fjol gick priset till skogsbolaget Stora Enso för att “de hävdar att de är ett miljömedvetet företag som främjar biologisk mångfald samtidigt som de driver eukalyptusplantager i Brasilien, där de tidigare dömts för miljöbrott”.

I år är följande kandidater nominerade och omröstningen pågår på Jordens vänners hemsida fram till den 30 juni.

Stockholms stad som eldar med kol och bygger Förbifart
Stockholms Stads ambitiösa miljömål rimmar illa med koleldade kraftvärmeverk och ett enormt vägbygge kallat Förbifarten.

Fortum Värme sänder ut olivgrönskande budskap men insatsen är liten
Fortum Värme satsar mycket reklampengar på sitt biobränsle, men det är bara 4% av bränslet i det koleldade kraftvärmeverket KW6 i Stockholm.

ICA lovar närproducerat men kör med importvaror i egna märken
ICA talar mycket om ansvar för miljö och samhälle genom att främja närproducerat, men det egna varumärket importera exempelvis grädde från Österrike och låter denna konkurrera med de lokala alternativen “något som knappast främjar de närproducerade produkterna”.

AP-fonderna investerar i oljebolag och bryter mot riktlinjer de lovat följa
De svenska AP-fonderna ska förvalta svenska folkets pensionspengar, och “placera dem med hänsyn till miljö och etik, utan att det påverkar avkastningen negativt”. Ändå investerar de 9500 miljoner kronor i världens sex största oljebolag och inget av de företag där AP-fonderna har sina största investeringar prioriterar förnyelsebar energi.

Källa och omröstning: Jordens vänner

Mer att läsa