Åtta kungsörnar mystiskt försvunna över marker med ripjakt

Kungsörn. Foto: Zsombor Károlyi http://prmck.blogspot.se/

Kungsörn. Foto: Zsombor Károlyi 

Skottlands miljösekreterare har beordrat en utredning om vad som hänt åtta kungsörnar som försvunnit i ett bergsområde, känt för sin ripjakt. 

På bara fem år har minst åtta kungsörnar försedda med sändare mystiskt försvunnit från samma område söder om staden Inverness i Skottland. Trots att kungsörnarna eftersökts i området har inte en enda örn hittats.

Platsen är känd för att ordna jakt på ripor och flera miljöorganisationer och experter från myndigheten Scottish Natural Heritage (SNH) misstänker att kungsörnar inte lyckats häcka i området på grund av att de förföljs av människor som jobbar med att jaga ripor eller som äger markerna.

Ian Thomson, som leder en undersökning av fallen menar att alla försvinnanden är mer än en tillfällighet och att det finns flera bevisade fall av kungsörnar som skjutits eller fångats i fällor. Han menar att det måste vara mänsklig inblandning i alla försvinnanden.

– Att riphedar hålls efter hjälper arter som storspov och ljungpipare och ger välbehövliga intäkter och arbetstillfällen till landsbygden, men det kan inte ske till vilket pris som helst säger Roseanna Cunningham till The Guardian.

Han menar också att risken med att ett fåtal tar lagen i egna händer är att det riskerar att innebära hårdare regler för hela branschen.

Källor: The Guardian och Birdwatch