Gå till innehållet

Apor har relations­­byggande samkönat sex

Över 70 procent av makak-hanarna hade sex med andra hanar.

Forskarna, som publicerat sina resultat i Nature, följde en koloni av 236 rhesusapor under tre års tid. De kunde konstatera att 72 procent av hanarna hade sex med andra hanar som en del av det sociala samspelet (förkortat SSB). Det var betydligt högre andel än de som hade sex med honor (46 procent).

Studien visade också att hanarna fick flera fördelar av att ha sex med andra hanar. Bland annat hade de fler sociala kontakter, fick mer stöd i konflikter och dessutom fick de fler ungar om de så småningom parade sig med honor. Forskarna kunde också se att beteendet både är ärftligt (6,4 procent) och inlärt via upprepning (19,35 procent).

– Vi fann inga bevis för att SSB skulle vara förknippat med hälso-kostnader, utan visar istället att beteendet skapade samarbeten som kan kopplats till förbättrad reproduktiv framgång. Sammantaget visar våra resultat att SSB är vanligt förekommande hos rhesusapor, att det kan utvecklas och att det inte är kostsamt för aporna, vilket tyder på att SSB kan vara ett vanligt inslag i primaternas reproduktionsekologi, skriver forskarna i sin slutsats.

Tidigare har det dokumenterats att åtskilliga djurarter ägnar sig åt samkönad sex som ett socialt beteende.

Läs även

Aphonor med starka band till andra honor lever längre
Bonoboer hjälper instinktivt främlingar
Talgoxar mer läraktiga än blåmesar
• Vi utrotar våra närmaste släktingar – 60% av världens primater hotas
• Svensk forskare har upptäckt ny primat i Angola
• Nytt skyddat område för att rädda akut hotad markatta
• 98 procent av lemurer nu hotade

Källa: Nature

Läs mer

Mer att läsa