Gå till innehållet

Bonoboer hjälper instinktivt främlingar

Bonoboer har i tidigare studier visat sig dela med sig av mat till främlingar de inte känner. Nu har ett team visat att denna hjälpsamhet sker spontant, utan att det förväntas något i gengäld.

Bonoboer (även kallad dvärgschimpans) lever bara i centrala Kongo. I media är de kanske mest kända från tidigare studier som visar att de har ett aktivt sexliv och att de ägnar sig åt både onani och sex mellan individer av samma kön.

LÄS ÄVEN: • Äldre bonobo-honor skyddar yngre honor mot aggressiva hannar

I den nya studien, från Duke University, fördes 16 bonoboer, en i taget, in i ett av två rum. Rummen var avskilda med ett staket. I rummet hängde ett rep med ett äpple i, lite för högt för att aporna skulle kunna nå det. De kunde dock klättra upp på staketet och se till att äpplet föll ned i rummet bredvid, som de själva inte kom åt.

Forskarna upptäckte att bonoboerna valde att släppa ned äpplet fyra gånger oftare om det var en främmande bonobo i rummet bredvid, jämfört med om rummet var tomt. Det upptäcktes också att bonoboerna hjälpte främlingarna få äpple lika ofta oavsett om de ombads hjälpa till eller inte.

LÄS ÄVEN: • Vi utrotar våra närmaste släktingar – 60% av världens primater hotas

– Impulsen att vara snäll mot främlingar har troligen utvecklats hos arter där fördelarna med att skapa band med främlingar väger tyngre än nackdelarna. Alla relationer startar mellan två främlingar. Du träffar en främling, men du kanske träffar dem igen och den här individen kan bli din framtida vän. Du vill vara snäll mot någon som kan bli viktig för dig, förklarar Jingzhi Tan, postdoktor vid University California, San Diego.

Källor: Duke Today och “Bonobos respond prosocially toward members of other groups

Mer att läsa