Ansökan om att borra efter olja och gas på Gotland

Oljeborrning på Gotland (ej relaterat till artikeln). Foto: ChrisPsiEget arbete, CC BY-SA 3.0, Länk

Draupner Energy Sverige har ansökt om att få borra efter olja och kolväten på Gotland i två nya områden. Dels vid Fårösund, intill Bästeträsk och dels på nordöstra Gotland i ett 20 000 hektar stort område vid fågelområdet Storsund.

Det nystartade dotterbolaget till Draupner Energy har även sökt om att få borra efter olja i andra områden på ön, bland annat ett 2 000 hektar stort område mellan Boge och Åminne. Här gav Bergstaten tillstånd trots att både Region Gotland och länsstyrelsen är negativa. Något som fått 104 markägare att protestera.

LÄS ÄVEN: • Bergstaten ger klartecken till att leta olja på Gotland

– Vi finner det ytterst märkligt, att även om man äger en fastighet är svensk lagstiftning sådan, att vem som helst kan söka tillstånd hos Bergsstaten för att utvinna de fyndigheter (olja, gas och mineral), som kan finnas (någon decimeter under markytan) på min mark. Markägaren får ingen del i de eventuella vinster som bolaget som inmutat marken gör. Vi anser inte att detta är rimligt. Nuvarande minerallagstiftning snarast borde ses över och förändras, skriver markägarna i en debattartikel i Hela Gotland.

Det är inte bara dessa områden som Draupner Energy vill komma åt. Ann-Charlotte Högberg är styrelseordförande i Draupner Energy, och sa till P4 Gotland tidigare i höstas att ”egentligen är hela Gotland intressant”.

Bergmästaren kommer nu avgöra om undersökningstillstånden för de två områdena vid Fårösund och Storsund ska beviljas.

Källor: Bergstaten och P4 Gotland