Gå till innehållet

Akut torka och rekordvärme i Europa – tusentals dammar ska byggas

I flera år har delar av Europa drabbats av torka och nu börjar regeringar och jordbruksorganisationer agera för att försöka rädda skördarna i ett allt mer extremt klimat.

Torkan i Europa går tillbaka lång tid. Graz University konstaterade i början av året att vår världsdel varit drabbad av torka sedan 2018. Situationen har förvärrats kraftigt det senaste året. Sommaren 2022 var den torraste på 500 år i Europa och vintern 2022/2023 blev inte mycket bättre. I januari slogs nya värmerekord i minst åtta europeiska länder med temperaturer på nära 20 grader på flera håll.

Alex Burkill, chefsmeteorolog vid Met Office säger till The Guardian att det är en extrem väderhändelse.
– Det har varit extremt varmt över ett enormt område, vilket ärligt talat nästan aldrig hänt tidigare, säger han.

Det tog inte slut där. England fick sin torraste februarimånad sedan 1993 och i början av mars konstaterades att stora delar av södra Europa drabbats av en utbredd torka – nästan hela Frankrike, norra och södra Spanien, norra Italien och södra Tyskland. Lac de Montbel (bild ovan) i sydvästra Frankrike var mer än 80 procent uttorkad, vattenståndet i Gardasjön var 70 cm lägre än vanligt och Alperna hade 63 procent mindre snötäcke än normalt.

Extremväder och torka blir allt vanligare och konsekvenserna blir stora om inte naturen och grundvattnet hinner återhämta sig emellanåt. När väl regn kommer blir det ofta i form av kraftig nederbörd, vilket den då torra jorden kan få svårt att absorbera.

Nu varnar forskarna bakom studien om torkan i Europa för att vattensituationen börjar bli allvarlig på flera håll. Bland annat i Tyskland och Österrike. Här kommer troligtvis inte vattennivåerna återhämta sig innan sommaren. Frankrike hade nyligen 32 dagar utan betydligt regn – något som inte skett sedan mätningarna började 1959. Landets nederbörd beräknas också bli 40 procent lägre än normalt de kommande åren. I Spanien har det varit torka sedan i januari 2022 och i Katalonien har det instiftats lagar som tvingar industrier, privatpersoner och jordbruk att minska på vattenanvändningen.

I Italien har det inrättats en särskild grupp från flera myndigheter för att hantera den svåra torkan, som redan slår mot jordbruket. 2022 kom 30 procent mindre regn än normalt och torkan orsakade stora skador, enligt Italiens största lantbruksorganisation Coldiretti. Effekterna är även synliga på landets vattendrag. Comosjön är bara fylld till 22 procent, Gardasjön till 37 procent och floden Po är på sina håll 3 meter under normalt flöde – som om det vore högsommar.

2022 fick landet knappt något regn under våren. Ett till sådant år 2023 kan bli katastrofalt. För att råda bot på situationen vill Coldiretti, förutom att jordbruket måste börja använda vattnet mer effektivt, att det ska byggas 10 000 konstgjorda sjöar i varierande storlekar, rapporterar Ekot. I dessa ska det samlas in regnvatten och därmed lindra torkans påverkan på landets bönder.

Läs även

Så kommer det svenska vädret förändras med klimatet
Utbredd torka i världen 2022 – bränder hotar berömda nationalparker
Hårda vattenrestriktion när Kalifornien drabbas av ännu en rekordtorka 2022
• Allt vanligare med “blixttorka”
• Torka ett allt större hot mot världens våtmarker
• Nästan halva USA drabbades av torka 2020 – studie varnar för ”megatorka”

Källor: The Guardian, Agenzia Nova och Ekot

Mer att läsa