Gå till innehållet

Utbredd torka i världen – bränder hotar berömda nationalparker

<!– wp:hopp/image {"url":"https://media.arto.se/app/uploads/sites/6/2022/07/08123048/2003-11-Dadia-DSCN0028.jpg","id":56290,"alt":"","caption":"Nationalparken Dadia. Foto: Odysseas031, CC BY-SA 4.0″} /–>

Stora delar av världen drabbas just nu av extrem torka, värmeböljor och skogsbränder. På flera håll hotas även kända nationalparker.

Det pågår just nu svår torka på många håll i världen. Östra Afrika står på randen till svält efter långvarig torka. Nästan 80 procent av västra USA upplever nu “extrem torka”, sydvästra USA har sin värsta torka på över 1000 år, jordbrukarna i Minnesota i nordöstra USA närmar sig en kris, Kalifornien har haft restriktioner med att vattna gräsmattorna sedan i maj och stora bränder härjar i landet, bland annat i närheten av och i nationalparken Yosemite.

Här i Europa upplever hela området runt Medelhavet en vattenkris efter hård torka och även i Sverige är det svårt läge på många håll. Över halva landet har grundvattennivåer under eller mycket under det normala i små magasin.

Grekland har haft en värmebölja sedan i lördags med temperaturer över 40 grader och sedan flera dagar härjar flera stora skogsbränder. De hotar bland annat den berömda nationalparken Dadia (Dadia-Lefkimi-Soufli Forest National Park). Det är ett område med hög biologisk mångfald som är berömt för sina många rovfåglar och gamar. Här lever exempelvis tre av Europas fyra gamarter; smutsgam, gåsgam och grågam. Dessutom har 36 av Europas rovfåglar setts i området. Förutom rovfåglar har även 104 fjärilsarter, 13 groddjur, 29 reptiler och 65 däggdjur observerats.

Redan nu har över 800 hektar skog brunnit upp i området och byn Dadias har evakuerats. För närvarande kämpar över 300 brandmän, två flygplan och fyra helikoptrar med att släcka bränderna.

Mer frekventa och värre extremväder, värmeböljor och skogsbränder är att vänta i vår allt varmare framtid.

Källor: Greek reporter, Dadia-Lefkimi-Soufli Forest National Park och France24