Gå till innehållet

Ingen pestkontroll av döda vildsvin i Danmark – “vill inte veta”

Vildsvin. Foto: Peter Engman

Den smittsamma sjukdomen afrikansk svinpest sprider sig i Europa, bland annat via vildsvin. Ett utbrott i Danmark skulle få stora konsekvenser för landets export av griskött. När det nu hittas döda vildsvin vill inte Danmark veta om de är smittade. “Bisarrt” anser Danmarks Naturfredningsforening.

I rädsla för att afrikansk svinpest ska drabba den danska grisköttsindustrin har Danmark låtit bygga ett 70 km långt stängsel mot Tyskland för att hålla vildsvinen borta och man har även inlett en utrotning av sina vildsvin. Men stängslet, som kostade över 110 miljoner kronor har mött hård kritik för att vara verkningslöst. Dels finns det passager i stängslet som vildsvin kan passera och det har dessutom sedan länge varit känt att vildsvin kan simma till Danmark.

Det kan ha skett i förra veckan när sju döda vildsvin hittades vid Ærøs kust. Hur vildsvinen hamnat där är oklart, men det är däremot tydligt att myndigheterna inte vill veta.

I en artikel i Politiken säger Stig Mellergaard, chefskonsulent hos motsvarigheten till Livsmedelsstyrelsen, att om det hittas afrikansk svinpest i vildsvinen, kommer man inte att kunna se var grisarna kommer ifrån. Eftersom fynd måste rapporteras skulle Danmark riskera att “stå med apan”, som han uttrycker det. Då skulle Danmark ha ett konstaterat fall av afrikansk svinpest och det vill man inte veta av.

Maria Reumert Gjerding, ordförande för Danmarks Naturfredningsforening anser att logiken är bisarr:
– Först bygger man ett dyrt staket för skattepengar och säger att det kan hålla svinpest ute, även om man vet att det inte fungerar. Och när sju vildsvin hittas på dansk mark är man inte intresserad av att veta om de är sjuka. Det är bisarrt och helt obegripligt.

Förutom att vildsvin dokumenterats ta sig förbi stängslet har det också konstaterats att rådjur fastnar i stängslet och svälter ihjäl. Dessutom är det människor och inte vildsvin som är den stora smittorisken för afrikansk svinpest, enligt en tysk studie. Via personer, transportbilar, redskap med mera sprids viruset och eftersom det kan överleva flera år i kylt eller fryst kött och i många rökta eller saltade produkter så är matavfall ett mycket viktig spridningssätt till nya områden.

Läs även:
Danmarks ”vildsvinsstängsel” längs tyska gränsen släpper igenom vildsvin
Danmark vill skydda sin grisköttsindustri med gränsstängsel och vildsvinsutrotning
Polen inleder ”massaker” på över 200 000 vildsvin

Källor: Danmarks Naturfredningsforening och Politiken

Mer att läsa