Gå till innehållet

Världens äldsta snöleopardmor har fått ungar

Forskarna fann tre snöleopardungar som var ungefär tre veckor gamla. Foto: Snow Leopard Trust / Snow Leopard Conservation Foundation

Forskare har lyckats hitta lyan till världens äldsta snöleopard och upptäckte då att hon fått tre friska ungar. Upptäckten kommer kunna ge viktig kunskap om det skygga kattdjurets liv.

Det var forskaren Örjan Johansson vid SLU och hans kollegor från Snow Leopard Conservation Foundation och Snow Leopard Trust som lyckades hitta snöleopardhonan som kallas Dagina, i Tostbergen i Mongoliet. Dagina är med sina tio år den äldsta kända vilda snöleopardmodern i världen och i hennes lya hittades tre friska ungar.

LÄS ÄVEN: • Naturupplevelsen: Möte med den mytomspunna snöleoparden

– Tack vare GPS-signalerna hittade vi Daginas lya. När hon var ute på jakt kunde vi undersöka ungarna och märka dem med chip så att de kan identifieras senare när de växt upp. Det krävdes både kunskap, envishet och en hel del tur för att hitta lyan, berättar Örjan Johansson.

LÄS ÄVEN: • Naturfilm: Snöleopard i extremt dramatisk jakt

Anledningen till att snöleopardungarna undersöks och märks är för att ge ytterligare kunskap och därmed öka chansen att bevara det hotade kattdjuret. Det är bara femte gången någonsin som forskarna har lyckats spåra vilda ungar i deras lya och vi vet i dag ganska lite om hur många ungar de får, hur många av dem som överlever och hur snöleopardhonors reproduktionscykel ser ut.

Snöleopardhonan Dagina har kunnat följas under lång tid. Hon fotograferades för första gången av en av projektets viltkameror i augusti 2009 när hon bara några månader gammal. Två år gammal lämnade hon sin mor och ärvde då en del av hennes revir. Året efter, 2012, fick Dagina ett GPS-halsband och födde sin första unge. 2014 fick hon sin nästa kull med tre ungar och 2017 fick hon ytterligare två ungar. Årets kull var därmed åtminstone hennes fjärde.

LÄS ÄVEN: • Svensk spenderade 1000 dygn i fält med att kartlägga snöleoparder

Efter att ungarna märkts har forskarna nu satt upp fyra viltkameror cirka två km från lyan och hoppas nu på att få in bilder av Dagina och de tre ungarna under de ungefär två år som de tros gå med sin mamma.

Läs mer om snöleoparder

Snöleoparden har stora revir på flera hundra kvadratkilometer i bergsmiljöerna där den lever. Den blir 86-125 cm lång och väger mellan 35-52 kg. I sin jakt på exempelvis argalifår och stenbockar kan den ta stora språng på sex till 15 meter.

Källa: SLU

Mer att läsa