Gå till innehållet

Naturupplevelsen: Möte med den mytomspunna snöleoparden


Film och intervju: Emil V. Nilsson, Biotopia

Idag den 23 oktoboer är det den internationella snöleoparddagen för att uppmärksamma hotet mot det här fantastiska kattdjuret. Per Alström är en av få som lyckats få se den här gäckande katten i det vilda. För en månad sedan var han i den kinesiska provinsen Quinghai tillsammans med några vänner. Per Alström berättar med sina egna ord om detta fantastiska möte med det svårsedda djuret.

“Tillsammans med några kompisar hade vi åkt ut under sex dagars tid för att framför allt leta efter snöleopard. Jag har letat väldigt mycket förut, jag har varit i åtta av de elva länder som det finns snöleopard i, jag har spanat febrilt, totalt sett har det gått trettiofem år sedan jag först började försöka få syn på snöleopard. Jag har ägnat väldigt, väldigt mycket tid åt att spana efter det här djuret och jag har bara sett det i fem korta sekunder tidigare, för några år sedan.

LÄS ÄVEN: • Naturfilm: Snöleopard i extremt dramatisk jakt

Ett magiskt möte
Och det var den fjärde dagen, sent på eftermiddagen, som den plötsligt uppenbarade sig. Det var tack vare ett av snöleopardens bytesdjur, murmeldjuret, som började varna. Jag började spana runt med kikaren, kunde det vara en räv eller kanske en varg som fått murmeldjuret att börja ropa? Då, plötsligt, fick jag syn på snöleoparden som satt på en gräsklädd slänt, helt öppet. Jag fick snabbt in den i tubkikaren, och jag njöt, nått så sanslöst extatiskt av att se den här snöleoparden. Jag hade den sanslöst stora glädjen att få otroligt fina obsar på en vad jag tror är en snöleopardhona som har ungar i närheten. Sedan tänkte jag att nu måste jag ha en liten filmsnutt
också så jag krängde på kameran på tubkikaren och fick en sekvens när den började gå uppåt mot en slänt och sedan långsamt försvinner upp över krönet. Därefter kallade jag på mina kompisar som stod en kilometer bort. När den första personen ur gänget kommer fram så hade snöleoparden precis försvunnit bakom ett krön bara fem sekunder tidigare. Vi spanade en lång stund och tillslut fick några se snöleoparden på långt håll, men för mig hade det här varit en fullkomligt extatiskt upplevelse att få se detta magnifika djur i perfekt medljus på ett behagligt avstånd under en förhållandevis lång tid.

LÄS ÄVEN: • Svensk spenderade 1000 dygn i fält med att kartlägga snöleoparder

Så helt plötsligt så var den där, snöleoparden. En hona som har ungar i närheten, avslöjad av
ett murmeldjur. Foto: Per Alström

Snöleoparden är ett oerhört karismatiskt djur, alla kattdjur tycker jag är magnifika verkligen, jag älskar kattdjur, de har en sådan fantastisk utstrålning, sådan pondus, elegans, otroligt väl anpassade för sitt liv som jägare. Och det gäller oavsett om det är små katter eller stora katter. Jag har letat mycket efter lodjur i Sverige, jag har bara sett lodjur vid ett tillfälle och jag har hört ropande lodjur vid ytterligare ett tillfälle, jag har sett jättemycket spår och lodjur är ju galet svåra att få syn på. Snöleoparder är betydligt färre personer som har sett än vad som har sett lodjur men samtidigt finns det trots allt större möjligheter att se snöleopard därför att den håller till i helt öppna miljöer där det inte finns någon vegetation som den kan gömma sig i — däremot är den ju så vansinnigt väl kamouflerad om den ligger still på en klipphäll någonstans. Så jag undrar egentligen hur många snöleoparder som har sett mig under alla dessa år som jag spanat efter dem.

LÄS ÄVEN: • Naturfilm: Skidåkare möter snöleopard

Hotstatus ifrågasatt
Snöleoparden har betraktats som extremt hotad tidigare. För något år sedan så nedklassade den internationella naturvårdsunionen (IUCN) dess status från starkt hotad till sårbar. Det här beslutet har fått mycket uppmärksamhet och även mycket kritik. Det jag själv kan säga utifrån min erfarenhet är att det är oerhört svårt att veta hur många snöleoparder som finns. Därför bör man också vara oerhört försiktigt när man ändrar dess hotstatus. Man uppskattar att det bara finns någonstans mellan fyra och sex tusen snöleoparder i hela världen.

LÄS ÄVEN: • Klimatförändringar hotar snöleoparden

De hot som finns mot snöleoparden är tjuvjakt och konflikter med djurägare. I de här områdena finns det jakherdar och getherdar. Det är klart att av och till så tar snöleoparden tamboskap och då blir de som äger djuren naturligtvis inte så glada. I det området där jag såg snöleopard nu senast så förekommer det förmodligen ingen som helst jakt på snöleopard, det är tibetanska jakherdar som bor där. De betraktar inte snöleoparden som ett hot. Det förefaller som att de accepterar att snöleoparden av och till tar ett av deras tamboskap. Dessutom får de i så fall någon form av kompensation från det lokala styret.

Hoten mot snöleoparden finns och är verkliga. Min förhoppning är att vi ska kunna bevara detta fullkomligt makalöst, fantastiska djur. Att många, många fler ska få möjlighet att få se detta djur framöver. Att det skyddas för framtiden.”

Läs mer om snöleoparder

Snöleoparden har stora revir på flera hundra kvadratkilometer i bergsmiljöerna där den lever. Den blir 86-125 cm lång och väger mellan 35-52 kg. I sin jakt på exempelvis argalifår och stenbockar kan den ta stora språng på sex till 15 meter.

Mer att läsa