Gå till innehållet

USA:s myndigheter: Klimatförändringarna slår redan hårt mot landet

Extremväder blir allt vanligare och kraftfullare i en varmare framtid. Foto: Cameron Nixon, Public Domain, Link

Flera federala myndigheter har i USA har skickat en 1000 sidor lång rapport till kongressen där de påtalar att det inte råder någon tvekan om att klimatförändringarna redan drabbar USA i stor utsträckning och kräver hundratals människors liv och kostar hundratals miljarder kronor. Myndigheterna kräver insatser för att inte situationen ska förvärras ytterligare framöver.

Effekterna av klimatförändringarna som tas upp i rapporten är många. Allt kraftfullare och mer frekventa tornador, skogsbränder och värmeböljor, smältande permafrost i Alaska, försämrad färskvattentillgång och blekta korallrev i Karibien, Hawaii och Florida är bara några exempel.

LÄS ÄVEN: • Rekordbrand härjar i Kalifornien – ”det nya normala”

För att undvika “omfattande skador på USA:s ekonomi, miljö och människors hälsa och välbefinnande under de närmaste årtiondena” anser de 13 federala myndigheterna att det måste sättas in åtgärder för att motverka den globala uppvärmningen.

Läs även: • Allt fler naturkatastrofer kommer drabba oss samtidigt i en varmare framtid

Rapporten har också satt summor på katastroferna. Om inget görs kommer till exempel år 2090 enbart dödsfall på grund av höga temperaturer kosta USA 141 miljarder årligen och havsnivåhöjningen kommer orsaka skador på strandnära byggnader på upp till 118 miljarder dollar per år.

Källa: Washington Post

Mer att läsa