Gå till innehållet

Urfolkskämpe årets miljöhjälte

Sofia Jannok. Foto (beskuret): Petter Hedman

Idag utsågs artisten Sofia Jannok till Årets Miljöhjälte av WWF. Hon belönas bland annat för sin kamp för naturen och urfolksrättigheter.

För första gången kom även utmärkelsen med en prissumma och Sofia Jannok fick ta emot 100 000 kronor under en ceremoni hos WWF.

Motiveringen till utmärkelsen lyder: “Sofia Jannok är artisten som driver på för förändring och envist arbetar för samernas urfolksrättigheter. Hon är i grunden sångare men använder sin plattform till att påverka i frågor som rör klimat, miljö och samers rättigheter, inte minst att skydda skog i renbetesområden”.

– Kampen för naturen är vår viktigaste och har alltid legat närmast mitt hårt bankande urfolkshjärta. Det som gläder mig mest med detta pris är att juryn understryker samers rättigheter. Priset är för alla de generationer före mig i Sápmi som outtröttligt sett till att min generation har några skogar, fjäll och vatten kvar att kämpa för. Det är nu vår tur eller plikt att göra detsamma för våra barn, säger Sofia Jannok.

De andra två nominerade i år var kreatören Isabelle McAllister och skogsstiftelsen Naturarvet.

Källa: WWF

Mer att läsa