Gå till innehållet

De nominerade till Årets miljöhjälte 2023

WWF har utannonserat de nominerade till sin utmärkelse Årets miljöhjälte 2023; Therese Lindgren, Leif Öster och Axfoundation.

– Det är fjortonde gången som WWF delar ut priset Årets miljöhjälte. Syftet med priset är att lyfta fram personer eller organisationer som gör skillnad för miljön och naturen och inspirerar till ett engagera andra. De nominerade i år uppvisar en stor och imponerande bredd. De representerar det som WWF tror på: Alla behövs på hållbarhetsresan, såväl företag som civilsamhället och alla privatpersoner, säger Gustaf Lind, generalsekreterare för WWF.

De nominerade och deras motiveringar

Therese Lindgren

“På sin hållbarhetsresa har Therese Lindgren stannat till på flera hållplatser i sitt liv, från smink och skönhet, till psykisk ohälsa och djurskydd – ända fram till slutstationen med en hållbar livsstil. Med över en miljon följare är hon en av Sveriges allra mest inflytelserika influencers som inspirerar sina följare till en grönare omställning och pratar om det som är viktigt på riktigt. Therese använder sitt inflytande till att få fler att följa efter och ta ansvar för planeten. En unik och värdefull insats som förtjänar vår beundran och respekt.”

Leif Öster

“WWFs motivering till denna nominering är:”Leif Öster är skogsbrukaren och turistföretagaren som driver opinion om naturvård och hållbar skogsindustri. Med välformulerade och faktabaserade debattinlägg och tweets argumenterar han för en alternativ skogspolitik och mer skonsamma metoder i skogsbruket. Han är själv bästa exemplet som visar att man med hyggesfritt skogsbruk kan skapa en skog där växter, djur och människor frodas och trivs. Leif har med sin passion för skogen spridit medvetenhet och kunskap som hjälper oss att inte gå vilse i skogsdebatten.”

Axfoundation

“Som en spindel i nätet väver Axfoundation samman näringsliv, forskare, politiker och andra förändringsagenter och utforskar metoder för en mer hållbar utveckling. Axfoundation visar praktiska alternativ inom cirkulär ekonomi, framtidens mat samt hållbar produktion och konsumtion. De presenterar lösningar på hållbarhetsutmaningar i olika branscher, här hemma och globalt. Med sitt ambitiösa arbete bidrar Axfoundation till en renare jord med nyttigare mat – och därmed till en ljusare framtid för oss alla.”

Vinnaren, som utses av WWFs personal och WWFs ungdomsråd WWF Sweden Youth, kommer att få en prissumma på 100 000 kronor. Se tidigare års vinnare här under.

Källa: WWF

Mer att läsa