Gå till innehållet

De nominerade till Årets miljöhjälte

Världsnaturfonden WWF har delat ut utmärkelsen Årets miljöhjälte sedan 2010. I år är första gången vinnaren även tilldelas en prissumma – 100 000 kronor. Bild: WWF

Det prestigefulla priset Årets miljöhjälte delas ut av Världsnaturfonden till personer eller organisationer som under året gjort särskilda insatser för miljön och inspirerat andra. I år är de tre nominerade Sofia Jannok, Isabelle McAllister och Naturarvet.

– Årets Miljöhjälte vill lyfta fram människor som gör skillnad för miljön och inspirerar andra att agera mer hållbart. Många av pristagarna har blivit viktiga förebilder i arbetet med att bekämpa klimatförändringar och bevara biologisk mångfald. De behövs mer än någonsin som blåslampa på makthavarna, säger Gustaf Lind, generalsekreterare för WWF.

Årets vinnare kommer få ta emot priset den 20 oktober och får då även en prissumma på 100 000 kronor, vilket är nytt för i år. Under några års tid hade WWF tre vinnare – årets unga miljöhjälte, samt Årets miljöhjälte i både kategorin biologisk mångfald och klimat. I år har det formatet skrotats och det är enbart en vinnare.

De nominerade till Årets miljöhjälte 2022 är:

Artisten Sofia Jannok

Motivering: “Sofia Jannok (Arvidsjaur) är artisten som driver på för förändring och envist arbetar för samernas urfolksrättigheter. Hon är i grunden sångare men använder sin plattform till att påverka i frågor som rör klimat, miljö och samers rättigheter, inte minst att skydda skog i renbetesområden”.

– Känner mig ärad att få en sådan mäktig nominering, tack! Kampen för naturen är vår viktigaste och har alltid legat närmast mitt hårt bankande urfolkshjärta. Om jag skulle få priset är det för alla de generationer före mig i Sápmi som outtröttligt sett till att min generation har några skogar, fjäll och vatten kvar att kämpa för. Nu är det vår tur, eller snarare plikt, att göra detsamma för våra barn, som om det gällde livet. För det är det det gör, säger Sofia Jannok.

Kreatören Isabelle McAllister

Motivering: “Isabelle McAllister (Stockholm) är kreatör och en stor design-och secondhandinspiratör för unga kvinnor, familjer och barn när det gäller inredning och återbruk. Hon visar att det på ett enkelt och roligt sätt går att förnya sitt hem utan att tära på planetens resurser”.

– Jag är så oerhört glad för denna nominering, tusen tack. Det är en morot för oss alla att fortsätta kämpa för miljö- och klimatfrågor i en tid när politiker och företag sviker och inte ställer om i den takt som behövs. Om jag vinner tänker jag skänka pengarna till projekt med volontärer som outtröttligt jobbar och förhoppningsvis kan göra ännu större skillnad. Tillsammans kan vi skapa hopp och utföra stordåd, säger Isabelle McAllister

Stiftelsen Naturarvet

Motivering: “Stiftelsen Naturarvet (Sparreholm, Sörmland) har genom insamlingar köpt upp flera gammelskogar som nu är skyddade för all framtid. Arbetet bidrar till att bevara den biologiska mångfalden, skydda områdets rödlistade arter och främja friluftsliv, turism och forskning. Att bevara gammelskog ger också en positiv effekt för klimatet”.

– Vi är ödmjukt tacksamma för att Naturarvet nominerats till Årets Miljöhjälte. Vi jobbar oförtröttligt för att förvärvad gammelskog kan fortsätta att vara planetens bästa landbaserade kolsänka och ett tryggt hem för hotade arter i all framtid. Det är våra givare – tusentals enskilda personer, företag, andra organisationer och myndigheter – som gör vårt arbete möjligt. Den här nomineringen kommer att värma deras redan goda hjärtan – tillsammans bevarar vi det sköra livet på jorden, säger Lo Jarl, verksamhetsledare vid Naturarvet.

Källa: WWF

Mer att läsa