Gå till innehållet

Svenskt flyg är årets grönmålare

Under Almedalsveckan utsågs Svenskt flyg till årets grönmålare och fick därmed det “föga åtråvärda greenwashpriset” av Jordens Vänner. Svenskt flyg får priset eftersom de försöker få ökat flygande att framstå som en framgång för miljön.

Trots att utsläppen från svenskars flygande har ökat sedan 1990, både för inrikes och utrikes resor, menar Svenskt Flyg att utsläppen minskat. De baserar sina uträkningar på en anpassad modell som räknar per passagerarkilometer.

– Att framställa ökad miljöbelastning som en framgång för miljön är en typisk grönmålning och därför tar Svenskt Flyg och deras ordförande Niklas Nordström hem årets greenwashpris, säger en av Jordens Vänners två ordförande, Andrea Söderblom-Tay.

Till Aktuell Hållbarhet kommenterar Anna Wilson på svenskt Flyg priset så här:
– Utsläppen minskar per resenär och det beror på att flygplanen blivit mer effektiva och tar fler personer. Det här är så man beräknar utsläpp på global nivå, det är ingenting som vi har hittat på.

Svenskt flyg fick hela 40 procent av rösterna. Övriga slutfinalister var TUI (11%), GO4LNG (32%) och HagaInitiativet (17%). Jordens Vänner kalla även dessa tre finalister för “grönmålare av rang”.

Källa: Jordens Vänner och Aktuell Hållbarhet

Mer att läsa