Gå till innehållet

Svenska greenwashpriset till AP-fonderna

Grönmålning. Foto: Neep, CC BY-SA 3.0.

I hård konkurrens med Fossilfritt Sverige och Svemins kampanj Den Svenska Gruvan, blev det till slut de allmänna pensionsfonderna, AP-fonderna, som vann “Sveriges minst attraktiva miljöpris” – Svenska Greenwashpriset.

Det är andra gången AP-fonderna vinner det föga smickrande priset.

– Att AP-fonderna återigen vinner priset vittnar om oärlighet i framställningen av vad de står för och att det inte görs tillräckligt för att våra pensionspengar ska placeras på ett ansvarsfullt sätt, säger Charlotte Lundqvist, projektsamordnare på Jordens Vänner. Kapitalet för vår allmänna pension ska enligt lag investeras på ett sätt som värnar hållbar utveckling. Med tanke på regelverket är det allvarligt att flera av fonderna investerar i bolag som kopplats till bland annat regnskogsavverkning, landgrabbing, fossilgasprojekt och kränkningar av mänskliga rättigheter

Jordens vänner menar att om vi ska klara av klimatkrisen så kan vi inte investera mångmiljardbelopp i “fossila tillgångar, palmolja, soja, köttjättar och andra pådrivare av klimatförändringar”.

– Att så många röstade på dem visar att de inte kan gömma sig bakom gröna hemsidor och ord. Alltför många har sett igenom AP-fondernas hållbarhetslöften, där vinstintressen gång på gång går före såväl klimathänsyn som mänskliga rättigheter, skriver organisationen i sin motivering.

De nominerade vill inte ha dialog

Det var elfte året i rad som Svenska Greenwashpriset delades ut. Målet med priset är att skapa opinion och dialog kring greenwashing, men varken AP-fonden eller Svemin ville delta i de samtal som Jordens vänner anordnade innan utdelningen av priset.

– Svemins sena avhopp går inte att tolka på något annat vis än att de inte står för sin egen kampanj. De senaste åren har alla nominerade ställt upp på samtal inför prisutdelningen. Det är tråkigt att både AP-fonderna och Svemin stoppar huvudet i sanden när det handlar om så viktiga frågor som mänskliga rättigheter och miljö, säger Charlotte Lundqvist.

Den enda som var på plats var Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige. Se filmen nedan.

Svenska Greenwashpriset har delats ut sedan 2010 och har tidigare bland annat gått till Sveaskog, Preem, Centerpartiet, Stora Enso och Miljöpartiets partistyrelse.

Källa: Jordens vänner

Mer att läsa