Gå till innehållet

Svenska banker miljard­investerar i skogsskövling och djurfabriker

En ny granskning avslöjar att bland andra Nordea, Länsförsäkringar, Swedbank, Handelsbanken, SEB, Danske Bank och Skandia investerat över 1,5 miljarder kronor i livsmedelsföretag som kopplas till skogsskövling, stora klimatskadliga utsläpp och dålig djurvälfärd.

Granskningen “Cruel Investments: Swedish Investments in Global Factory Farming” är gjord av World Animal Protection och Fair Finance Guide. De kommer fram till att svenska storbanker och statliga pensionsfonder har investerat i de sex största kyckling- och fläskproduktionsföretagen i världen. Dessa företag, som har sin bas i Brasilien, Kina, USA och Danmark kopplas i rapporten till skogsskövling, betydande utsläpp av växthusgaser och dålig djurvälfärd. Dessutom använder de stora mängder antibiotika.

– Varje år slaktar de undersökta företagen sammanlagt över nio miljarder kycklingar och 150 miljoner grisar. Djurfabriker där många djur trängs ihop är en extremt onaturlig miljö för djuren, som kan utsättas för mycket stress och lidande. Under sina korta liv kan kycklingar drabbas av allvarliga hälsoproblem eftersom de tillhör extremt snabbväxande hönstyper och grisar kan stängas in i burar, få svansarna stympade och bli kastrerade utan bedövning, säger Amanda Dahlberg, som är sakkunnig om djur i livsmedelsindustrin i World Animal Protection Sverige

Sammanlagt har svenska banker investerat över 1 miljard kronor i dessa bolag och mest av allt står Nordea för med 720 miljoner kronor. Därefter kommer Länsförsäkringar, Swedbank och Handelsbanken med 112, 90 respektive 72 miljoner. Även de statliga pensionsfonderna har stora summor investerade i de klimat- och djurrättsmässiga tvivelaktiga bolagen. Sammanlagt ungefär en halv miljard, varav Sjunde AP-fonden står för nästan 60 procent.

– Det är anmärkningsvärt att svenska sparpengar investeras i djurfabriker som eldar på klimatkrisen och tvingar djur att leva under svåra förhållanden. Det här är frågor som är viktiga för svenska sparare. Bankerna och pensionsfonderna måste ta ett större ansvar, säger Jakob König, som leder granskningsinitiativet Fair Finance Guide på Sveriges Konsumenter.

Källa: World Animal Protection

Mer att läsa