Gå till innehållet

Sveaskog årets greenwash 2020

Jordens Vänner utannonserade idag vinnaren av Svenska Greenwashpriset. Det blev Sveaskog som fick överlägset flest röster och därmed ansågs ha “förvillat mest med sina oärliga miljöbudskap och överdrivna gröna image”. De andra nominerade i år var gruvbranschorganisationen Svemin och hela klimatkompensationsbranschen.

Svenska Greenwashpriset delas ut av Jordens vänner med målet att uppmärksamma och folkbilda om fenomenet greenwashing.
– Klimatet och miljön räddas inte med snygga hemsidor, köpta redaktionella annonser eller påkostade reklamfilmer. Företag och samhällsaktörer som vill ha beröm för hur duktiga de är på miljöområdet behöver också börja leverera, allt annat är greenwash, säger Mikael Sundström, Jordens Vänners ordförande.

I år vann Sveaskog utmärkelsen med klar majoritet och nästan 2 000 röster.
– Sveaskog anstränger sig för att framstå sig som skogsvårdare istället för skogsskövlare. Men att så många röstade på bolaget visar att de inte kan gömma sig bakom gröna hemsidor och ord. Allt för många har sett Sveaskogs skogsbruk i praktiken, där vinstintressen gång på gång går före naturvård, omsorg om biologisk mångfald och klimathänsyn, säger Mikael Sundström.

Sveaskog skriver i ett pressmeddelande att de tycker det är bra att Sveriges största skogsägare granskas, men bolaget håller inte med om att de sysslar med greenwashing.

– Vi förstår de frågeställningar som lyfts kring Sveaskogs skog och vi vet att vi står inför en rad olika utmaningar framöver. Just därför jobbar vi intensivt, långsiktigt och ansvarsfullt med dessa utmaningar. Skogen har haft och kommer även fortsatt att ha en viktig roll i den gröna omställningen samtidigt som det är nödvändigt att långsiktigt bevara den biologiska mångfalden, säger Olof Johansson.

Förra året vann Preem priset och tidigare har det gått till bland annat Centerpartiet, Stora Enso, Miljöpartiets partistyrelse och Svenskt Flyg.

Källor: Jordens vänner och Sveaskog

Mer att läsa