Gå till innehållet

Svalor har börjat övervintra i Storbritannien

En ladusvala uppflugen på en gren mot en bakgrund med blå himmel.

Ladusvala. Foto: Erik Hansson

Förr flög alla ladusvalor till Afrika under hösten. Nu är det så varmt att vissa stannar i Storbritannien över vintern. “Hade varit otänkbart för några årtionden sedan”.

Ett av de säkraste vårtecknen håller på att tappa sin betydelse i Storbritannien. Ladusvalornas återkomst till landet på våren, när de anländer från sina övervintringskvarter i Afrika 960 mil söderut har länge varit till glädje för många. Men i södra Storbritannien och Irland har det den här vintern setts upp till tolv ladusvalor som klarat att övervintra.

En majoritet av ladusvalorna är fortfarande vårtecken, men de håller också på att bli ett tydligt tecken på en snabbt upphettad planet, det menar British Trust for Ornithologys (BTO) forskningschef James Pearce-Higgins:

– Att påstå att våra vintrar vore tillräckligt varma för att ladusvalor skulle kunna överleva var helt otänkbart för några årtionden sedan. Men bevisen för att vårt klimat förändras förstärks år efter år.

Övervintrande ladusvalor i Storbritannien vintern 2021/2022. Bild: British Trust for Ornithology

BTO:s forskning har även visat att en fjärdedel av Storbritanniens häckande arter kan påverkas negativt av klimatkrisen. Lunnefåglarna förväntas försvinna helt.

Det har även hänt de senaste tio åren att ladusvalor börjat övervintra i Sverige. Det första dokumenterade försöket enligt Artportalen gjordes 2006, men även 2007 och 2013 sågs ladusvalor som försökte klara vintern här.

Källa: British Trust for Ornithology

Mer att läsa