Gå till innehållet

Storkonsumenter står för kraftig majoritet av kött­ätandet

Vårt köttätande är en stor utsläppsbov och det gäller inte minst nötkött. Nu visar en ny amerikansk studie att det är en relativt liten andel av amerikanerna som står för en majoritet av nötköttskonsumtionen.

Livsmedelsindustrin står för ungefär en tredjedel av mänsklighetens utsläpp av växthusgaser och nötköttsindustrin är den största utsläpparen i branschen. Den står för 8-10 gånger större utsläpp än kyckling och 50 gånger större än bönor. Att få ner köttkonsumtionen och inte minst nötköttsproduktionen i världen skulle därför kunna vara en stor insats för klimatet.

Om hela världen skulle äta lika mycket kött som vi gör i EU och USA skulle klimatmålen garanterat missas och många ekosystem kollapsa, enligt en studie från 2022.

En liten grupp storkonsumenter

En ny studie avslöjar dock att köttätandet långt ifrån är jämnt uppdelat i USA. En liten grupp äter oproportionerligt mycket. Det är bara 12 procent av amerikanerna som tillsammans står för hälften av all nötköttskonsumtion i landet. De flesta i den här gruppen är män i åldern 50-65 år. Forskarna kunde inte hitta någon koppling mellan dem och inkomst eller familjestorlek.

– Å ena sidan, om det bara är 12 procent som står för hälften av nötköttskonsumtionen, kan man göra stora vinster om man får med sig dessa 12 procent. Å andra sidan kan dessa 12 procent vara minst benägna att förändra sig, säger Diego Rose, professor vid Tulane University.

Unga människor väljer bort kött

Tillsammans med sina kollegor tittade Diego Rose på vad 10 000 amerikaner äter under 24 timmar. De fokuserade på nötkött eftersom det har en så stor inverkan på miljön och folkhälsan. De som åt minst kött var personer under 29 år och över 66 år. 45 procent av deltagarna åt inget kött alls under den undersökta dagen. Att unga människor väljer bort nötkött tror Diego Rose har med ökad medvetenhet att göra.

– Det finns hopp med den yngre generationen, eftersom det är deras planet de kommer ärva. Jag har sett i mina klasser att de är mer intresserad av vår diet, hur den påverkar miljön och vad de kan göra åt det.

I dagsläget går 80 procent av världens jordbruksmark åt till att producera kött och mejeriprodukter enligt en studie från 2020.

Läs även

Studie: Köttätandet måste minska med minst 75 % för att kunna mätta oss i framtiden
• Mänsklighetens köttätande förstör Amazonas
Ännu en studie: Ät mindre kött för att gynna miljön
KRÖNIKA: Myten om den tråkiga omställningen

Källor: Tulane university och Nutrients

Mer att läsa