Gå till innehållet

Så sköter du din trädgård billigare och mer hållbart

Du måste inte lägga stora summor på plantor, jordpåsar och andra produkter varje år. Filip Johansson har skrivit en bok om hur du gynnar närnaturen och miljön samtidigt som du håller nere kostnaderna.

Trädgårdsbranschen omsätter stora pengar. 2017 uppgick det till 7,8 miljarder enligt siffror från Svensk Handel, sedan dess har vi haft en pandemi som ökat intresset och garanterat även omsättningen kraftigt. Många lägger tusentals kronor om året på jord, plantor, frön, verktyg och annat till trädgården och det finns ju verkligen värre saker att lägga sina pengar på. Men för den som vill försöka spara in på utgifterna i trädgården och samtidigt gynna både trädgården, biologisk mångfald och belastningen på planeten så har det nu kommit en ny bok; “Budgetträdgården” av Filip Johansson.

Han har gjort sig känd via sitt Instagram-konto @gardenr där han delar med sig av sina ”trädgårdshacks” för att underlätta trädgårdsskötseln. Ofta med smarta tips om saker som kan återvinnas eller hur man kan gynna den biologiska mångfalden.

Omslaget till boken "Budgetträdgården" av Filip Johansson

Omslaget till boken “Budgetträdgården” av Filip Johansson

Din nya bok heter Budgetträdgården – varför har du valt det ämnet?
– Att hålla det resurssnålt har varit ett genomgående tema sedan jag på allvar började med odling och trädgård. Dels från odlingslott under tiden man pluggade när man inte hade så mycket pengar, till att precis ha köpt hus och fått barn och inte ha så mycket över till trädgården. Men även ur ett klimatperspektiv och biologisk mångfaldsperspektiv. Hushålla med de resurser vi har och i möjligaste mån låta bli att köpa nytt, men även bjuda in naturen och jobba med den istället för mot den och på så sätt få en välfylld trädgård utan att behöva föra in massor av växter, bekämpning och näring utifrån. Så jag försökte koka ner det jag gjort i många år och guida i hur vi enkelt kan ta in det tänket i sin egen trädgård.

Kan du ge något budgettips i trädgården som fler borde ta till sig?
– Våga fråga vänner och grannar. Jag tror vi är lite försiktiga i Sverige och inte frågar andra utan isolerar oss och ska ha allt själva och klara oss själva. Jag har inte träffat en enda trädgårdsägare som nekat mig att ta en stickling eller några fröer i deras trädgård. När kusinen byter takpannor frågar man om man kan ta dem och använder dem sedan som odlingsbäddavgränsning. När svärfar fyller säckar med löv, hämtar man och lägger på sin lövmullskompost. Och om man svänger in på närmsta hästgård och ber om hästgödsel så kommer de tacka dig för att du tar med det därifrån.

En brun häst med ett blått täcke.

Att få hämta hästgödsel hos en hästägare eller ett stall brukar sällan vara något problem.

Skulle du säga att fritidsodlare i allmänhet är lite för dåliga på att återanvända istället för att köpa nytt?
– Tyvärr tror jag att vi fastnar i ett mönster. Fredag kväll kommer man på ett projekt man ska göra, lördag morgon åker man till byggmarknad och garden center och köper allt till det projektet. Utmanar man sig själv att först kolla vad man har hemma, att fundera om man kanske kan ta sticklingar och driva upp istället för att köpa färdiga plantor och kollar in Blocket eller Facebook market efter begagnat så inser man snart att det där mönstret med att åka och handla kan brytas. Det är dessutom mer spännande och mer unikt med egna lösningar.

Du tipsar också om att samla fröer från naturen; har du några favoritarter som du rekommenderar?
– Jag samlar varje år ekollon, bokollon, hasselnötter, valnötter, ätlig kastanj och sår sedan träd, det är verkligen en favorit. Det känns mäktigt att starta upp något som kanske kommer växa upp och stå i flera hundra år. Kardborre är kul också tycker jag, har det som bakgrundsväxt i rabatter, står ju i stort sett hela vintern så då finns där någon struktur, fåglarna gillar den också! Rölleka och renfana tycker jag också är trevliga, även de står länge och innehåller dessutom ämnen som visat sig effektiva mot fästingar så dem borde alla ha där barnen leker.

Läs mer om hur du gynnar biologisk mångfald i trädgården hos Rikare trädgård.

Mer att läsa