Även på en begränsad yta, som en balkong eller en liten uteplats, finns det mycket som kan göras för att gynna pollinerare. På samma gång får du själv det mysigare och kan även passa på att odla ingredienser till din matlagning.
Det första du bör göra innan du drar igång ett odlingsprojekt är att fundera över dina förutsättningar. Blåser det mycket på platsen? Då gäller det att stötta upp växter, kanske bygga en spaljé för att stoppa vinden och tänka på att jorden torkas ut lättare. Insekter brukar dessutom uppskatta platser i lä.
Är det sol hela dagen i söderläge eller är det mörkt och skuggigt? Om solen sällan når växterna så kan du inte förvänta dig att solkrävande plantor ska trivas. Odla då hellre arter som klarar skugga.
Har du väldigt lite plats? Fundera då på lösningar som till exempel att odla på höjden eller använd växter som kan hängas i taket. Det finns hänganordningar eller hyllor att köpa i butiker, men det går naturligtvis också att bygga dem själv. Tänk bara på att det kan behöva vara stabilt om du har en blåsig plats.
Ge växterna av din tid
Många balkonger har tak eller en annan balkong ovanför sig vilket gör att inte mycket regn kommer in till växterna. Då är det viktigt att själv vattna eller ordna med någon bevattningslösning med exempelvis en hink och bomullssnören till växterna som behöver vatten.
Det finns mycket som kan odlas även på en begränsad yta, men det är inte lika enkelt att vara en lat odlare när du jobbar med begränsade resurser. Det är lätt hänt att växterna antingen får för mycket vatten eller att de snabbt torkar ut i sol och blåst. Försök därför ha växterna i åtanke och titta till dem ofta. Det är inte alla växter som tål att glömmas bort.
Odla i vad?
Det är inte alltid tillåtet att hänga balkonglådor eller annat utanför räcket på grund av risken att de kan ramla ner. Men om du får plats kan du istället hänga balkonglådor på insidan av räcket.
Den bästa lösningen för att få plats med odling på balkongen är ofta att själv snickra lådor som är anpassade till just din balkong. Smala, men djupa lådor är för det mesta bäst. Då tar de inte så mycket plats och samtidigt får växterna ordentligt med jord. Häll grus eller lecakulor i botten så att de dräneras. Många växter mår inte bra av att stå i vatten. Se också till att inte vattnet rinner ner till grannen under.
I lådor som inte är så höga är det bäst att odla växter som inte har så djupa rötter, exempelvis jordgubbar, basilika och gräslök.
Har du inglasad balkong ger det växterna ett skydd mot vinterns kyla. Kombinationen av fukt och kyla är inte bra för växterna, men risken kan minskas genom att täcka jorden med exempelvis halm. Krukor i frigolit är ett annat knep som gör att de håller värmen bättre.
Vilka växter ska du odla?
Mängder av insekter är beroende av nektar och pollen. Det gäller humlor och solitärbin, blomflugor och en hel del andra insekter som åtminstone delvis kan äta från blommor om det är ont om bytesdjur.
Det bästa du kan odla för insekterna är inhemska växtarter som lever vilt i Sverige. Det är dessa arter som våra insekter är anpassade till genom årtusenden. Läs mer om att samla fröer från vilda växter och att odla dem i vår guide.
Det är också bra att ha växter som blommar under en lång säsong. Från tidig vår när de första humledrottningarna och övervintrande fjärilarna vaknar till hösten när de sista måltiderna för året ska intas.
Enklast är kanske att odla kryddväxter, så som isop, kungsmynta (oregano), lavendel, gräslök, myntor, stenkyndel och timjan. De blommar under sommaren och tidig höst. Komplettera med några tidiga lökar som krokus, vårlök och pärlhyacint så har bin, blomflugor och fjärilar konstant mat från vår till tidig höst.
Extra föda under hösten kan växter som kärleksört, röllika, ljung och solrosor ge. De sistnämnda blir dessutom fina fågelmatningar när de blommat färdigt och solrosfröna bildats.
Några riktigt populära växter bland pollinerarna är gurkört, honungsfacelia, kantnepeta och ljung. Har du bara plats och rätt läge finns det inget som hindrar dig från att odla bärbuskar som svart vinbär, hallon, blåbärstry och krusbär. Med sådana arter får ofta insekterna mat från blommorna och du från bären.
Mot en vägg kan du odla klängväxter som exempelvis humle, klätterhortensia, klematis, honungsros, vildvin eller kaprifol.
Bihotell – bostäder åt pollinatörer
Många vildbin kan behöva hjälp med bostäder, inte minst i städer där det ofta är ont om träd med kläckhål från skalbaggar och andra naturliga boplatser. Det kan du hjälpa till med genom att borra hål i träbitar eller med hjälp av olika sorters rör, till exempel bambu eller andra ihåliga stjälkar.
Det är inte svårt att skapa lyckade bibostäder, men det finns en del att tänka på. Dels bör hålen vara tillräckligt djupa. De största hålen kan vara upp till 15 cm djupa och alla får gärna vara minst 5 cm. Längst ut i hålen lägger bina obefruktade ägg som blir hannar. Alltför grunda hål gör därför att det blir färre honor. Se också till att det finns en vägg längst in. Antingen om du sätter rören mot en vägg eller om du ser till att inte borra helt igenom träbiten.
Sveriges vildbin varierar i storlek så se även till att hålen är olika stora. De minsta arterna (småsovarbin, citronbin och väggbin) vill ha 2-6 mm breda hål medan de största bina (ullbin och tapetserarbin) vill ha 8-13 mm. Hål som varierar mellan 2 och 15 millimeter är därmed lagom.
Det kan vara bra att sätta ett tak på bibostaden så att det inte regnar in i bona och om du vill hindra fåglar för att komma åt binas larver och ägg kan det också behövas ett tunt nät en bit framför hålen.
När hotellet är klart placerar du det soligt, gärna i söderläge. Var också noga så att inte bostaden svajar i vinden. Det ska stå stabilt. Någon sorts ram är därför att föredra.
Bi- eller fågelbad
Att få i sig vatten är viktigt även för fåglar och insekter. Använd en grund skål, lägg i lite stenar eller kulor som insekterna kan landa på utan att drunkna. Se till att det alltid finns vatten i skålen. Det är extra viktigt under perioder med lång torka.
Följer du de här råden kan även en liten balkong eller uteplats bli en oas för pollinatörer.
Har du fler tips på balkongodling eller synpunkter på artikeln? Skriv en kommentar här under eller mejla till erik snabel-a natursidan.se.
LÄS MER:
• Tips på en lämplig nybörjarrabatt
• Så anlägger du en äng
• Naturpodden: Så här kan du hjälpa tornseglarna
• Guide till insatser för biologisk mångfald
• Guide till fågelholkar
Källor och mer läsning: Vild balkong och böckerna “Gatsmart odling”, “Naturligtvis” och “Trädgårdsmyller”