Gå till innehållet

Programledaren Martin Emtenäs om Det stora fågeläventyret

Programledaren Martin Emtenäs i Det stora fågeläventyret. Foto: SVT

Programledaren Martin Emtenäs i Det stora fågeläventyret. Foto: SVT

Det första avsnittet av SVT:s satsning på fågelskådning blev en succé. “Det stora fågeläventyret” lockade över en miljon tittare under tisdagskvällen. Natursidan har pratat med programledaren Martin Emtenäs om hans upplevelse av programmet och om en eventuell uppföljning.

Martin Emtenäs är kanske mest känd som tidigare programledare i “Mitt i naturen”, men han har även skrivit boken “Upplev Sveriges natur” (vår recension här) och senare i vår debuterar han som barnboksförfattare. I “Det stora fågeläventyret” provar han på en något ny programledarroll.

LÄS ÄVEN: • Så bra är SVT:s storsatsning på fågelskådning – Det stora fågeläventyret

– Det var otroligt roligt att spela in “Det stora fågeläventyret”. Programledarupplägget var annat än jag är van vid, men det var både lättare och roligare än jag trodde. Jargongen var otroligt skön mellan fågelskådarna och kändisarna och tävlingsmomenten gjorde att den blyga tröskeln mellan deltagarna försvann på en gång, berättar han.

Precis som flera av deltagarna vittnar han om att det var en väldigt skön stämning under produktionen och att det klickade snabbt mellan de tävlande.

– Jag tycker att värmen i programmet är en stor styrka. Här är inga pakter eller att man driver med någon person. Det är skön stämning. Dessutom tycker jag att alla sätt att lyfta naturintresset behövs. När det ser ut som det gör i världen är alla insatser viktiga och det här programmet har chansen att göra en liten insats på bred front.

LÄS ÄVEN: • Recension av Martin Emtenäs bok Upplev Sveriges natur

Martin Emtenäs berättar att kändisarna i och med tv-programmet blivit lite grand som fågelambassadörer. De noterar numera fåglar i sin närhet, fåglarna har klivit in i deras medvetande och kändisarna kan därmed nå ut med viktigt kärnbudskap om naturen runt omkring oss. Ett exempel på det är att boxaren Armand Kranjc kommer vara med under Ejderns dag i Kåseberga den 8-9 april.

Med miljontittare, stor medial uppmärksamhet och överlag väldigt positiva omdömen är den sista frågan given.

Har ni pratat om en andra säsong av “Det stora fågeläventyret”?
– Det handlar om antal tittningar. Vi skulle behöva börja jobba med en ny säsong ganska snart i sådana fall. Jag skulle tro att det kan ske, men inga beslut är tagna.

Mer att läsa