Gå till innehållet

Podcast om utrotade djur får pris

Podcasten "Borta för alltid" har fått Radio- och ljudbranschens stora pris.

Priset Guldörat delades ut vid en gala i Stockholm under onsdagskvällen i en lång rad olika kategorier. I “Årets fakta – radio” vann “Borta för alltid”, en podcast som handlar om utdöda djur, men som även gör kopplingar till biologisk mångfald och det pågående massutrotandet av arter.

Innovativt format där spännande fakta presenteras på ett kul sätt. Det är kort och koncist, och samtidigt väldigt intresseväckande. Att låta berättandet sömlöst flyta från dåtid till nutid skapar relevans och det komprimerade formatet gör att man vill veta mer. Det höga tempot gör att det blir enkelt att ta till sig berättelsen och som grädde på moset är det dessutom snyggt ljudsatt och otroligt bra producerat – helt enkelt ett grundligt hantverk som verkligen tilltalar.

Juryns motivering

Gustav Asplund är både programledare och producent för programmet. I en intervju med Natursidan i samband med premiären berättade han hur programserien påverkat honom:

– Jag har fått en större förståelse för hur mycket saker och ting hänger ihop. Tidigare förstod jag att det är en viktig fråga och att det finns spännande historier att berätta, men jag har blivit känslomässigt sjukt drabbad av hur tillståndet är. Det har gått från en abstrakt tanke till att verkligen nå in i kroppen.

I sitt tacktal på Guldörat-galan 2023 sa han bland annat:

– Min tanke var att ge ett ansikte på de här fantastiska djuren som är borta för alltid, föra fram deras historier och hur de försvann. Och på så sätt hålla dem levande i oss. Lite som en minnesstund kan man säga. Och jag tror att när det handlar om vetenskap, så finns det fantastiska möjligheter att berätta och berätta vidare.

Läs även

Borta för alltid – ny radioserie om artutrotningen
Svenska podcasts om naturen

Mer att läsa