Gå till innehållet

Ny våtmark har genererat 20 miljoner kronor på ett halvår

Fågeltornet vid Hemmesta Sjöäng. Foto: Eva Stenvång Lindqvist

Fågeltornet vid Hemmesta Sjöäng. Foto: Eva Stenvång Lindqvist

I maj skrev vi om den nyinvigda våtmarken Hemmesta sjöäng utanför Stockholm. Nu har Värmdö kommun och Världsnaturfonden undersökt värdet av den upprustade våtmarkens ekosystemtjänster. De har kommit fram till att den på bara ett halvår genererat 20 miljoner.

Förr var Hemmesta sjöäng “ett vattensjukt fält, där många kastade sina sopor” och varje år svämmade en cykelväg i närheten över. Bara att fixa det hade kostat fler miljoner kronor, enligt Tom Arnbom, naturvårdsexpert på WWF Världsnaturfonden.

Nu kostade det istället fyra miljoner kronor att restaurera området genom att rensa upp, bygga dämmen, lägga ut lekgrus till fisken och anlägga promenadstigar och två fågeltorn. Å andra sidan beräknas våtmarken nu ha ett värde av 20 miljoner kronor, framför allt i form av rekreationsvärde och genom ökat fiskbestånd.

– Det här projektet har lönat sig både för naturen och samhällsekonomin och det är jätteroligt. Vi har haft mängder med besökare och överväger nu ett litet café vid sjön. Rekreationsvärdet beräknas generera värden för tio miljoner och fisken åtta miljoner, säger Malin Åberg Aas (MP), kommunalråd Värmdö till ABC.

– Jag tror det är en chock för många att höra att området är så här mycket värt. Det handlar inte bara om våtmarken utan om Östersjön också. Tänk vad det skulle kosta att få ut så många yngel i Östersjön som nu sjöängen producerar. Ett par miljoner yngel som i sin tur påverkar övergödningen, säger Tom Arnbom, WWF till ABC.

Läs mer:
• Positiva nyheter om naturen.
Fler artiklar om våtmarker.
Mer information om Hemmesta sjöäng.
Jordbruksverket uppmanar och ger stöd till våtmarker.

Källa: SVT ABC

Mer att läsa