Gå till innehållet

Ny kampanj ska halvera torv­användningen

Att minska torvanvändningen i trädgårdar och koloniföreningar skulle gynna både klimatet och odlandet. Därför startar nu Stockholms Koloniträdgårdar en kampanj för att informera och engagera.

– Det finns flera skäl till att sluta med eller minska torvanvändningen, berättar Katrin Holmberg, som sitter i styrelsen på Stockholms Koloniträdgårdar. Torv är egentligen inte så bra att odla i, men den har av någon anledning blivit etablerad. Många tror att man måste köpa torvjord varje år. Vi vill lära ut hur man gör mycket bättre jord.

Torven innehåller i stort sett ingen näring och inte heller några mikroorganismer som jorden behöver. Men det finns också en viktig miljöaspekt. Torven lagrar enorma mängder kol när den får ligga kvar i torvmossarna. När den istället bryts för att bli odlingsjord orsakar det stora utsläpp. Så ur klimatperspektiv är det jätteviktigt att den stannar där.

– Många kolonister och trädgårdsägare vet inte så mycket om detta och det går mest på rutin att köpa in torvjord, helt i onödan.

Hur har responsen varit för kampanjen den här första tiden?
– Det har varit ett jättestort intresse! Vi gjorde en praktisk workshop med trädgårdsjournalisten Lena Israelsson som visade olika metoder att göra egen blandning av jord. Den blev fullbokad direkt. Vi gjorde även ett webbinarium med henne där hon berättar mer.

Kampanjen kommer pågå i två år och tanken är att sprida kunskap och inspiration mellan de 70 medlemsföreningarna om hur man kan göra istället. Katrin Holmberg berättar till exempel att i hennes förening Skarpnäcks fritidsträdgårdar får de höstlöv från Svenska bostäders entreprenör. Istället för att åka med löven till tippen dumpas de i högar hos koloniträdgården, som använder löven för att förbättra jorden.
– Detta har pågått i några år och vi märkte att det förbättrade jorden direkt när löven grävdes ned i odlingarna, komposterades eller användes som täckodling. Arborister lämnar också flis hos oss som vi också använder i odlingarna.

Tanken är att sprida sådana idéer till alla stadsdelar med hjälp av studiebesök, enkäter, inspirationsträffar och fler workshops.

Hur ska man göra istället för att köpa torvjord till sina odlingar på ren rutin?
– Jag köper jord och driver upp växterna inomhus. Utomhus finns det ju massor av jord. Det handlar om att förbättra den, till exempel med kompost. Det kan följa med lite ogräs i jorden som hämtas utomhus, men jag komposterar allt ogräs. Vissa växter kan behöva torka ut innan de används. Köpt jord innehåller inget liv.

• Läs mer hos Stockholms koloniträdgårdar

Läs även

• Kampanj: Bojkotta planteringsjord som innehåller torv
• Jord i butik innehåller ofta ”fossilt bränsle”
• Vitmossa lagrar kol i marken och är antiseptisk
• Jordmånen försämras av global uppvärmning och antibiotika
• FN: Världens jordmån är hårt ansatt

Mer att läsa