Gå till innehållet

Ny app visar livsmedels påverkan på planeten

Så här ska det se ut i butiken när man scannar produkter och får reda på hur mycket de påverkar vår planet. Foto: Coop

Coop har tagit fram en ny app som genom att scanna streckkoden på varor visar varans hållbarhetsavtryck utifrån bland annat biologisk mångfald, klimat, bekämpningsmedel och vattenanvändning.

Nu vid lanseringen ingår över 10 000 varor i systemet. När varan scannas i apparna Coop eller Scan and Pay får kunden upp information om hur stor avtryck varan ger på tio olika områden. Varje del klassas på en skala från ett till fem där höga siffror motsvarar stor belastning på planeten.

Så här kan det se ut i appen. Spindeldiagrammet till vänster visar balsamico som alltså har ett stort avtryck på framför allt vattenanvändningen (4 av 5). Foto: Coop

Hållbarhetsdeklarationen bygger på initiativet Hållbar Livsmedelskedja, som även Världsnaturfonden WWF är involverade i, och deras urval av tio aspekter för hållbara produkter, vilka i sin tur utgår från FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling, Agenda 2030. Kriterierna finns listade i ett regelverk på Coops webbplats. Uppgifterna baseras på uppgifter från leverantörerna tillsammans med forskning och genomgång av experter.

Kan även påverka inköp
Tanken med systemet är dels att göra det enklare för kunderna att minska sina avtryck på planeten, men också att styra utvecklingen av Coops sortiment.

– Vi vet att de allra flesta tycker det är viktigt att handla mat som är schysst tillverkad och har så litet avtryck på miljö och klimat som möjligt. Men många upplever också att det är svårt att förstå hur maten är producerad. Med hållbarhetsdeklarationen vill vi hjälpa våra kunder och medlemmar att göra medvetna val – ett slags första hjälpen för den som vill äta mer hållbart, säger Magnus Johansson, VD Coop Sverige.

I et pressmeddelande berättar Coop vidare att målet är att “successivt förflytta vårt sortiment mot ett mindre hållbarhetsavtryck”.

Källa: Coop

Mer att läsa