Gå till innehållet

Nio svenska visenter släpps ut i frihet i Rumänien

Visent i hägn. Foto: Marie Mattsson 

Nio visenter som fötts i Avesta Visentpark har nu släppts ut i friheten i Karpaterna, Rumänien. De ingår i ett projekt om att återintroducera arten som genomförs tillsammans med WWF Rumänien och Rewilding Europe.

Visenterna sövdes ner och transporterades i specialbyggda lastbilar från Avesta till södra Rumänien. Flera veterinärer var med under färden för att se till att allt gick bra för Europas största landlevande djur.

LÄS ÄVEN: • Vilda visenter i Sverige – är det eftersträvansvärt?

När visenterna nu anlänt i Rumänien får de först acklimatisera sig i två månader i ett hägn innan de släpps ut i friheten. Målet med projektet är att visenterna återigen ska bli ett naturlig del av naturen i området efter att ha utrotats för 200 år sedan. Projektet har pågått sedan 2013 för att åter göra södra Karpaterna vilda och de senaste fyra åren har det släppts ut visenter.

LÄS ÄVEN: • Rekordmånga visenter utsläppta i det vilda

– Förflyttningen av visenter från Avesta till Țarcu-bergen har varit framgångsrika av flera anledningar. Visenterna är från samma hord, med en optimal åldersstruktur och genetik. Det minskar djurens stress när de vänjer sig vid sin nya miljö, säger Adrian Hagatis, LIFE Bison Project Manager och projektledare för södra Karpaternas rewilding-team.

Källor: Avesta.se och Rewilding Europe

Mer att läsa