Gå till innehållet

Naturvårdsverket: Bilda 19 nya Natura 2000-områden för att skydda fåglar

De föreslagna områdena skulle göra att Sverige kommer betydligt närmare miljömålet om skydd för marina miljöer och att uppfylla de internationella mål som Sverige förbundit sig till.

EU-kommissionen har utvärderat Sveriges Natura 2000-nätverk och kommit fram till att Sverige framför allt inte har tillräckligt många och stora Natura 2000-områden för fåglar i marina områden. Därför har tolv av landets 14 länsstyrelser med havskust, alla utom Västerbotten och Norrbotten, tillsammans med Naturvårdsverket tagit fram lämpliga områden som kan bli nya och utvidgade Natura 2000-områden. Slutsatsen är ett förslag till regeringen om att bilda 19 nya och 15 utökade Natura 2000-områden. Det rör sig framför allt om skärgårdsområden, grunda havsvikar och utsjöbankar långt från land, men även stränder och mindre öar av stor betydelse för marina arter.

– Många fågelarter som är beroende av havsmiljöer är hotade idag. Vi hoppas att detta förslag kan bidra till att vända denna negativa utveckling, säger Claes Svedlindh, avdelningschef för Naturavdelningen på Naturvårdsverket.

Områdena har tidigare pekats ut av BirdLife International som så kallade Important Bird and Biodiversity Areas (IBA), det vill säga platser som har störst betydelse för att bevara våra fågelpopulationer. Totalt har det listats 13 000 IBA-områden i mer än 200 länder, som sammanlagt täcker ungefär 5 procent av Jordens yta. I Sverige har 84 IBA-områden identifierats som tillsammans täcker ungefär 4 procent av landytan. De områden som nu föreslås få ett formellt skydd har en yta på 3,3 procent av Sveriges totala havsareal.

– Därmed skulle Sverige komma betydligt närmare miljömålet om skydd för marina miljöer. Sverige har fått kritik från EU-kommissionen för brister i nätverket vad gäller just marina områden för fåglar, säger Claes Svedlindh.

Bland områdena som föreslås finns exempelvis Ölands och Gotlands östra kust, Väderöarna, Svenska högarna, Huvudskär och Morups bank. Claes Svedlindh förklarar att områdena framför allt ska reglera skyddet för fåglar enligt fågeldirektivet:

Rödspov – en av arterna som förväntas gynnas av de nya områdena.

– Områdena är ju utpekade på vetenskaplig grund i enlighet med just fågeldirektivet. Där anges ett antal “målarter” och att de viktigaste områdena för dessa ska pekas ut. Vi (länsstyrelserna i grunden) har för varje område listat vilka arter som är berörda och hur stora andelar eller ibland häckande par det handlar om som häckar eller övervintrar i områdena.

Bland fåglarna som förväntas gynnas av de nya skyddade områdena finns många arter änder, alkor, vadare och andra kust- och havsknutna fågelarter. Exempelvis skärfläcka, tretåig mås, salskrake, toppskarv, ejder, bergand, kentsk tärna, sydlig kärrsnäppa och rödspov.

Det är nu upp till regeringen att besluta om områdena ska utses.

Alla föreslagna områden:

Fjärdlång
Bullerö-Bytta
Huvudskär
Svenska Björn
Svenska Stenarna-Vitkobbarna
Söderskärgården
Rörskären
Torrmulen-Sävlingarna
Grän
Öja-Landsort
Revskär
Svenska Högarnas havsområde*
Ledskär-Karlholmsviken*
Risskären
Strandstuviken-Örsbaken*
Hävringe skärgård*
Bråxvik-Karlshäll
Bråviken arkipelag*
Jonsbergsviken med arkipelag
Kalmarkusten
Östra Ölandskusten
Ottenby och Ottenby rev*
Karlsöarna och Gotlands sydvästra kust*
Gotlands östra kust*
Nordöstra Skånes skärgårdskust*
Fladen
Morups bank
Lilla Middelgrunds utsjöbankar*
Väderöarna
Gräsö östra skärgård*
Björns skärgård-Hållnäskusten*
Hanöbukten*
Lommabukten och Salviken*
Lundåkrabukten*

*Platser som utökas

Källa: Naturvårdsverket

Mer att läsa