Naturjulkalendern 2014 – Anki Hammar

I Natursidan.se:s Naturjulkalender 2014 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Anki Hammar har varit intresserad av naturen sedan barndomen och av fotografering sedan 2005. De senaste åren har intresset eskalerat ytterligare. Ankis bilder kan ses på hennes presentationssida här på Natursidan.se och på Ankihammar.se.

”Mitt fotoår 2014 har varit fantastiskt på många sätt. Jag har fått uppleva många fina stunder ute i naturen och även många underbara möten med djur. Det som har berört mig mest under året var en utflykt tillsammans med medarbetare från Natursidan.se där vi med Birdsafari Sweden fick vara med på ringmärkning av ugglor. Vi kom mycket nära de underbara ungarna och fick möjlighet till fina bilder, hela upplevelsen var något som jag aldrig kommer glömma.

Jag fick också några fantastiska sommardagar vid Knuthöjdsmossen. Möte med smålom i underbar morgonsol är också något som etsat sig fast i mitt minne.

Min största behållning från detta år har dock varit min resa med M/S Origo. Jag tillbringade tio dagar på båten där vi utgick från Longyerbyen, Svalbard och västerut, passerade sedan 80:e breddgraden och fortsatte fram till packisen. Våra möten med isbjörn, fjällräv, svalbardsren, sälar och valrossar blev en oförglömlig resa med mängder av bilder och upplevelser som jag alltid kommer bära med mig.

A Hammar -Parluggleungar

Pärluggleungar – Jag var med på ringmärkning av ugglor och dessa små supersöta pärluggleungar kan man inte motstå. Man ser riktigt hur det är fyra olika individer även om de är lika varandra. En underbar upplevelse. A Hammar - Fjallrav

Fjällräv – Vi steg ner i zodiaken för att ta oss iland, vi hade redan från båten sett i våra kikare att en fjällräv sprang på sluttningen dit vi var på väg och förväntningarna blev höga. När vi kom i land fick vi se flera stycken springa omkring, till vår glädje kom en av dem ner till oss på stranden, den kom verkligen nära, så underbart söt. Här har den också hittat nåt gott att mumsa på! A Hammar - Svalbard

Svalbard – En helt oförglömlig stilla morgon, jag står i aktern på båten M/S Origo, vi befinner oss strax söder om 80:e breddgraden, bara det är otroligt. Denna fantastiska morgon i ett lika fantastiskt landskap kommer jag aldrig att glömma. A Hammar-Lom

Smålom – Att få sitta ensam en tidig sommarmorgon och se de vackra fåglarna simma i gölen i fantastisk morgonljus är lycka!”

• Alla bidrag i Naturjulkalender 2014

 Alla bidrag i Naturjulkalender 2013